Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Da me je strah?

Maruša Krese
Da me je strah?
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-277-029-7
Leto izdaje izvirnika 2012
Spremna beseda Stanka Hrastelj
Urejanje Damijan Šinigoj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
330 g
212 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sedeli smo na klopci pred zidanico. Viktorjeva mama, oče in midva. Sonce je sijalo. Nisva vedela, da so tudi Viktorjevo mlajšo sestro Nežko ubili. Jedli smo jabolka in grozdje. In mama je pripovedovala, kako sta Nežko z očetom ponoči, kakšen teden potem, ko so jo ubili, izkopala in jo še enkrat za zidanico pokopala.
»Da bo pri naju,« je mati jokala.
»In Viktor?« je spraševal oče.
»Tam v Kočevskem gozdu. Blizu baze. Najino ladjo sem mu položil na grob.«
Ladjo. Gotovo se mi bo smejala. Viktorju? Ladjo na grob? Saj ni bil več otrok.
»Pojdita z nama na varno. V Kočevskem gozdu je ilegalna bolnišnica. Majhne kolibe iz lesa. Stojiš pred njimi in jih niti ne opaziš. Tam je varno. Tu vaju bo še kdo od domačih izdal.«
»Ne. Ne moreva pustiti Nežke same.«
Čakava in molčiva. Gledava ju. Kdo bo prvi prekinil molk.
»Naredila sva si prebivališče pod zemljo. Udobno je.«
»Pridita z nama. Na varnem bosta in ne bosta sama. Lahko pa še v bolnišnici pomagata.«
Spogledata se.
»Raje pridita kdaj vidva naokrog. Potem lahko prespita v naših sobanah,« se oče nasmehne in naju oba objame. Mati naju prekriža po čelu.
Nikoli več se nismo videli.

Maruša Krese
Pesnica, pisateljica in novinarka Maruša Krese je dolga leta živela in ustvarjala v tujini, zdaj pa se je vrnila v Ljubljano in po številnih objavah v revijah, pesniških zbirkah, radijskih igrah in treh zbirkah kratkih zgodb napisala svoj prvi roman. Za zbirko Vsi moji božiči (2006) je prejela nagrado fabula, za svoja humanitarna prizadevanja v bosanski vojni zlati križec nemške države, avtorice evropskega projekta Ženske z vizijo pa so jo uvrstile med sto najvplivnejših žensk v Evropi.

Recenzija Bukla

Prvi roman pesnice, pisateljice in novinarke je več kot pol stoletja trajajoča družinska zgodba, ki se začne z neustavljivo vojno vihro leta 1941. V deloma avtobiografski pripovedi se ves čas prepletajo trije anonimni prvoosebni glasovi, najprej glasova partizanskega para, pozneje pa še glas njune hčere. Intimni pogled na vojni in povojni čas načenja tudi vprašanja, ki Slovence razdvajajo še danes (bratomorno klanje), hčerin vidik pa izriše podobo generacije, zaznamovane s študentskimi protesti, vietnamsko vojno in hipijevstvom, kar je neizogibno pripeljalo tudi do konflikta s starši. Ključno vlogo v romanu imajo one, ki si morajo položaj in pravice, povsem samoumevne za nasprotni spol, šele izboriti, večkrat tudi na račun lastne ženskosti. Polnokrven prikaz nekega obdobja, ki odslikava tudi sedanje stanje.

Kristina Sluga, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...