Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dekle v jezeru

Egyd Gstättner
Dekle v jezeru
16,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mohorjeva Celovec
Zbirka Austriaca
Leto izdaje 2007
ISBN 978-3-7086-0307-0
Prevod Jože Plešej

Tehnične lastnosti
mehka vezava
133 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
avstrijsko leposlovje

Založnik o knjigi

Na Koroškem imamo krajevne napise. Na Koroškem imamo pa tudi Vrbsko jezero. Na njegovem dnu naj bi po izročilu ležali predalpska Atlantida in zala črnolasa ljudska pesnica. Slednja zanima pri pisanju zablokiranega pisatelja E. Gstättnerja, ki kot ozdraveli bolnik na srcu nenehno obkroža jezero. Peripatetik si z žičnega osla z zameglenim pogledom zaradi nikotinskega odvajanja in plinastega trebuha ogleduje divjo Koroško, kjer se Avstrija predstavlja v svoji najbolj nemoralni obliki: od turizma nori župani, GTI-jevski primitivci, trgovinske blagajničarke s pravopisnimi slabostmi. Omenjena ljudska pesnica, ki s svojo edino koroško himno v molu velja za pramater karantanske književnosti, je vozečemu se pesniku pri tem enako pozorna poslušalka kakor Olimpija Natanaelu (v Hoffmannovem „Zaspančku“).  

Gstättnerjeva pripoved \"Dekle v jezeru\" je postskriptum trilogije »Brezdelneži na jugu« (Die Nichtsuer im Süden) in je izšla v zbirki Austriaca v Mohorjevi Celovec.

 

Recenzija Bukla

Literarizirana avtobiografska pripoved avstrijskega avtorja, ki po preživetem infarktu in zdravniški prepovedi kajenja doživlja pisateljsko blokado. V stanju popolne otopelosti in razočaranja nad življenjem začne kolesariti okoli Vrbskega jezera. Kolesari vedno po isti poti, vedno v krogu. Na eni izmed voženj naleti na nagrobnik baronese Otilije, ki je v mladih letih v jezeru skrivnostno utonila. Pisatelja njena usoda pritegne, zato začne raziskovati njeno življenje. Med kolesarjenjem jo nagovarja, sprašuje in ji razlaga svojo zgodbo. Obuja spomine na velika imena avstrijske zgodovine, razmišlja o skladatelju Gustavu Mahlerju in pisateljici Ingeborg Bachmann. Jezero tako postane prostor prepletanja življenjskih usod, v katerem se preteklost pomeša s sedanjostjo, pisatelj pa s pomočjo kroženja okoli blagodejne vode doživlja katarzo. 

Ana Rozman

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...