Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Devet noči

Brazilski roman
Bernardo Carvalho
Devet noči
11,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-734-5
Naslov izvirnika Nove noites
Leto izdaje izvirnika 2002
Prevod Barbara Juršič
Spremna beseda Barbara Juršič
Urejanje Aleksandra Kocmut, Julija Uršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 14 cm
380 g
184 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
brazilsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Buell Quain je mlad ameriški antropolog, ki v Braziliji preučuje indijanska plemena in leta 1939 v skrivnostnih okoliščinah naredi samomor. Na svoje bližnje naslovi poslovilna pisma, v katerih navaja različne razloge za svoje dejanje: nekaterim sporoča, da je zbolel za strašno boleznijo, in drugim, da ga je do kraja potrlo ženino varanje z njegovim lastnim bratom – pri čemer ni bil niti poročen niti ni imel brata.

Pol stoletja kasneje se novinar, ki je tudi glavni pripovedovalec zgodbe, odloči, da bo nepojasnjenemu dogodku prišel do dna. Buellova zgodba ga povsem prevzame, in ne da bi to nameraval, se skoznjo sooča tudi z lastno preteklostjo, ki jo zaznamuje zapleten odnos z očetom. Ko obsedeno preigrava dejstva, dokumente, spomine in predvidevanja, se zdi, da je vse bliže resnici, Buellovi in lastni. Z njim pa seveda tudi bralec. Toda – je res?

Knjiga je izšla s finančno podporo Oddelka za kulturo Ministrstva za zunanje zadeve Federativne republike Brazilije s posredovanjem Veleposlaništva Federativne republike Brazilije v Ljubljani.

Recenzija Bukla

Roman Bernarda Carvalha, novinarja in enega najpomembnejših brazilskih sodobnih pisatejev, je zavit v temo (noči); »srce teme« so brazilski gozdovi, v katerih živijo indijanska plemena. Ta je ob koncu tridesetih let prejšnjega stoletja, tik pred izbruhom druge svetovne vojne, preučeval antroplog Buell Quain, ki je leta 1939 v skrivnostnih okoliščinah naredil samomor. Dobrih šestdeset let pozneje, malo pred zloglasnim 11. septembrom, se zaradi intimnih vzgibov, ki se razkrivajo v romanu, avtor pripovedovalec poda na detektivsko odisejado, da bi se prikopal do resnice (o samomoru). Ti dve pripovedni strugi se prepletata ob vprašanjih nezmožnosti preseganja (seksualnih) družbenih norm – saj tudi v temini pragozda sveti vsaj »rdeča svetilka incesta« – , kolonializma, samote, tujosti, (ne)pripadanja družini ipd.

Maša Ogrizek, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...