Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Devica sikarijev

Fernando Vallejo
Devica sikarijev

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6751-81-0
Naslov izvirnika La virgen de los sicarios
Leto izdaje izvirnika 1994
Prevod Ferdinand Miklavc
Urejanje Brane Mozetič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
230 g
132 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
južnoameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Nasilje je ena pomembnejših tem vsega latinskoameriškega romanopisja, Kolumbija pa je edinstvena po romanesknem žanru "sikarijski roman". Devica sikarijev govori o nasilju med mrtvimi, ki gredo skozi življenje in ob tem ves čas zmotno mislijo, da so živi.

Zgodba o ljubezni in smrti v takem okolju je pretresljiva: zrel mož se iz daljnega sveta po desetletjih vrne v rodni Medellin. Mesta, ki se utaplja v krvi vsakdanjega nasilja, skorajda ne more prepoznati, ker je povsem spremenjeno, in ga mora na novo odkrivati med redkimi otočki, ki se jih novi čas ni dotaknil. Tak otoček je tudi cerkev na nekdanjem mestnem obrobju, v kateri k svoji Devicimolijo sikarji. Osamljeni popotnik v neznano, odtujeni človek, se od drugih razlikuje le po tem, da vendar imapreteklost. Zaljubi se v prelestnega dečka s pištolo, ko paje njuna čista ljubezen na višku, mu zelenookega angelavzame strel, ki ga sproži ravno tak deček. Ljubezen pa je nesmrtna, zato se po absurdni logiki, preoblečeni v naključje, enako vzvišena, čeprav med padanjem trupelvsenaokrog, nadaljuje... v naslednjo smrt...

Po romanu je leta 2000 Barbet Schroeder posnel nagrajeni film Our Lady of the Assassins.

Recenzija Bukla

Najbrž najbolj znani polavtobiografski roman kolumbijskega pisatelja (1942), ki že štirideset let živi v Mehiki, je provokativna, tudi v film prelita prvoosebna zgodba o pisatelju Fernandu. Ta se po tridesetih letih vrne nazaj v Kolumbijo, ki se je v tem času spremenila v deželo mamilaških kartelov, krvavih obračunov ter neustavljivega strahu. Tu se spusti v ljubezensko razmerje z najstniškim Alexisom, sicer neke vrste morilcem po naročilu (njihova zaščitnica, h kateri molijo, je Devica iz naslova). Z njim potem na novo raziskuje rodni Medellin, ki pa ga skoraj ne more prepoznati, saj je povsem drugačen kot v njegovem spominu. Ko tudi Alexisa doleti smrt, se Fernando odloči, da bo našel morilca, njegovo iskanje pa se izkaže za raziskovanje zajčje luknje, ki je vse globlja in globlja. Roman, ki se sprašuje, ali je v tem mestu nasilja sploh še mogoče najti ljubezen in mirno življenje.

Samo Rugelj, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...