Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Divji detektivi

Roberto Bolaño
Divji detektivi
39,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-242-435-0
Naslov izvirnika Los detectivec salvajes
Leto izdaje izvirnika 1998
Prevod Veronika Rot

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
820 g
816 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
čilensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Skrivnostna glavna junaka, divja detektiva Arturo Belano in Ulises Lima, sta revna revolucionarja, ki se preživljata z občasnim preprodajanjem marihuane. Boemska pesnika, ustanovitelja pesniške struje visceralnega realizma, se podata za sledjo skrivnostne pesnice Cesáree Tinajero, izginule v letih takoj po mehiški revoluciji. Njuno iskanje se začne petdeset let po njenem izginotju in traja dvajset let, od leta 1976 do leta 1996, prav toliko časa, kot je tudi Odisej potreboval, da se je vrnil k svoji ženi Penelopi. Pot ju zanese v različne države: jedro dogajanja se odvija v Mehiki, od tam pa preskoči tudi v Nikaragvo, Združene države, Španijo, Francijo, Avstrijo, Italijo in Izrael. Iskanje izginule pesnice je metafora za iskanje lastnega življenjskega smisla. O sebi in svojem iskanju Belano (pisateljev alter ego) in Lima ne pripovedujeta sama, njuno pot in osebnosti spoznamo preko pripovedi njunih prijateljev, občudovalcev, znancev, ljubimk in sovražnikov. Divja detektiva nista le onadva, temveč tudi vsi (z bralci vred), ki skozi svoje zgodbe iščejo sled za njima.

Recenzija Bukla

Poleg romana 2666 so Divji detektivi iz leta 1998 najbolj izpostavljeno, po mnenju nekaterih kritikov najboljše, vsekakor pa eno najbolj intrigantnih del čilskega pisatelja Roberta Bolaña (1953–2003), ki ga, sploh v osrednjem delu, prvoosebno pripoveduje veliko naratorjev. To pa ni samo halucinantno potovanje dveh poemskih pesnikov, čilskega Artura Belana (avtorjevega alterega) in mehiškega Ulisesa Lime, revolucionarjev, ustanoviteljev pesniške skupine visceralni realisti in priložnostnih preprodajalcev marihuane, ki se odpravita iskat skrivnostno pesnico Cesáree Tinajero (ta je izginila po mehiški revoluciji konec tridesetih let, njuno potovanje po raznih državah in več kontinentih pa traja dve desetletji od sredine sedemdesetih do sredine devetdesetih), temveč tudi eklektična ter svojevrstna mešanica magične literature (t. i. infrarealizma), poročilo o iskanju (izgubljenega) življenjskega smisla, detektivska zgodba, pri kateri poleg pesnikov sodeluje tudi bralec, izbrušen prikaz latinskoameriških diktatur, ki so na razne načine obračunavale s svojimi nasprotniki in pa tudi avtobiografski odsev avtorja, ki ga je osebna pot, polna tveganj, dekadentne spolnosti in neomajne vere v literaturo vodila od južne in srednje Amerike do Francije in Španije, kjer je ustvaril svoja najboljše romane. Poletno branje za tiste, ki si upajo v globino po biser sodobne latinskoameriške proze.

Samo Rugelj, Bukla 79-80

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...