Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Domov
19,70 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-595-2
Naslov izvirnika Au Pays
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Suzana Koncut
Urejanje Marta Kocjan-Barle

Tehnične lastnosti
mehka vezava
13 x 20 cm
180 g
127 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Domov je zgodba priseljenskega delavca Mohameda, ki je po štiridesetih letih marljivega dela v Franciji tik pred upokojitvijo, ki se je prav nič ne veseli, saj ne zna zapustiti svoje delavnice. V nelagodju pred novim položajem dela nekakšen pregled svojega življenja in med množico spominov se vpletajo njegovi razmisleki pobožnega muslimana, ki ne mara fanatičnih skrajnosti; ki ga skrbi stopnjevanje nasilja v priseljenskih predmestjih; in ki se sprašuje o svojih otrocih, ki so prevzeli francosko nacionalnost, si »pofrancozili« imena in jih ne zanimajo več maroške korenine in tradicija. Nazadnje se odloči, da se vrne v rodno vas, kjer namerava zgraditi hišo, dovolj veliko za vso njegovo družino. Ko se mu zdi pripravljena, povabi svoje otroke in začne čakati na njihov prihod, a nihče ne pride. V fantastičnem koncu se polagoma začne kot kak beckettovski lik pogrezati v zemljo pred hišo, kjer umre, vaščani pa ga razglasijo za svetnika, ki ga je ubila »pokojnina«.
Delo je romaneskno nadaljevanje Ben Jellounovega eseja »La plus haute des solitudes«, v katerem je leta 1977 s sociološkega vidika obravnaval položaj priseljenskih magrebskih delavcev v Franciji.

Recenzija Bukla

Maroški pesnik in pisatelj, ki je pri nas že dobro poznan (Otroci peska, Sveta noč, Ta slepeča odsotnost svetlobe, Kako sem hčerki razložil rasizem) se tokrat predstavlja s kratkim romanom iz leta 2009. Osrednji junak, priseljenec Mohamed se po štiridesetletnem delu v Parizu, mentalno pripravlja na upokojitev. Odloči se, da bo s prihranki v rojstni vasi zgradil veliko hišo za vso družino in vanjo povabil živet svoje otroke … Prefinjena meditacija o tegobah izseljencev, ki se z odhodom na tuje za vedno izkoreninijo iz domačega okolja, je tako univerzalnega značaja, da bi se lahko zgodila (oziroma se dogaja) tudi čisto blizu nas.

Samo Rugelj, Bukla 77

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...