Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Domov

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-278-108-8
Naslov izvirnika Home
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Jože Stabej
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 13,5 cm
280 g
119 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

»Domov« je zgoščeno grajen in v srce segajoč roman, sočen in intenziven, surov, vendar ljubeč.

Roman govori o Franku Moneyu, ki se je vrnil iz korejske vojne. Preganja ga smrt dveh najbližjih sobojevnikov in moralni zlom, ki ga je pretresel do dna biti. Sedaj se vrača domov, da bi ljubljeno sestro iztrgal smrti, med to vrnitvijo pa reši tudi sam sebe. Frank se bojuje proti travmi in rasizmu, da končno zadnji hip reši sestro, ki jo neki zdravnik izkorišča za poskusnega zajčka.

Toni Morrison, ameriška pisateljica, predavateljica, univerzitetna profesorica in urednica, je zaslovela že leta 1977 z romanom Salomonova pesem. Poleg vrste literarnih priznanj je prejela tudi dve najprestižnejši nagradi, ki sta jo uvrstili v sam pisateljski vrh – Pulitzerjevo nagrado (1988) in Nobelovo nagrado (1993). V Ameriki je njeno popularnost še povečala televizijska voditeljica Oprah Winfrey, ki je njena dela uvrščala na sezname svojega knjižnega kluba.

Recenzija Bukla

Nobelovka Toni Morrison (1931) je najbolj znana po svojih temah rasizma in na tem terenu ostaja tudi s svojim najnovejšim romanom Domov, ki je izvirno izšel leta 2012. Glavni junak je 24-letni Afroameričan Frank Money, ki je kljub svoji mladosti že veteran korejske vojne. Njegovo vračanje domov po odpustitvi iz vojske pa zanj predstavlja novo preizkušnjo, saj je ameriška armada organizirana in urejena, njegov dom pa razpuščen in diskriminiran. Kljub temu da je od takrat, ko je zapustil vojsko, minilo že eno leto, še vedno blodi po ulicah Seattla, na katerih sicer ni brezdomec, a tudi ni prav daleč od tega. Opravlja razna nepomembna dela, po neumnem zapravi ves denar, ki ga je zaslužil v vojski, in je na najboljši poti, da po vsem tem izgubi tudi razum. Domov je zgodba o postravmatskem sindromu, križana z nezmožnostjo temnopoltih, da se po vrnitvi iz kaosa vojne, kjer pa je vladala vojaška hierarhija, enakopravno vključijo nazaj v življenje v vsakdanjem okolju. To je še vedno prepredeno s formalno neenakostjo črnih in belih, sicer takrat že v zadnjih zdihljajih (slavni bojkot na avtobusu v Montgomeryju ni več daleč), a še vedno tako močno, da lahko uniči tudi identiteto mladega in v vojski čvrstega vojaka. Neprizanesljiva freska polpretekle ameriške zgodovine.

Samo Rugelj, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...