Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Drugo morje

Claudio Magris
Drugo morje
17,20 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-531-0
Naslov izvirnika Un altro mare
Leto izdaje izvirnika 1991
Prevod Veronika Simoniti
Spremna beseda Veronika Simoniti
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 14 cm
270 g
109 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
italijansko leposlovje

Založnik o knjigi

Ko je 17. oktobra pred stotimi leti mlad goriški študent oddal odlično diplomsko nalogo – pozneje izdano v knjižni izdaji z naslovom Prepričanost in retorika –, se vrnil domov in se po absurdnem sporu z mamo pri komaj triindvajsetih ustrelil s prijateljevo pištolo, še nihče ni vedel, da bo obveljal za enega ključnih italijanskih mislecev 20. stoletja.

Carlo Michelstaedter pa ni zaznamoval samo italijanskega filozofskega obzorja, ampak je usodno vplival tudi na prijatelja Enrica Mreuleta (1886–1959), glavnega protagonista Magrisovega romana Drugo morje. Carlo in Enrico sta kot dijaka goriškega Staatsgymnasiuma s prijatelji v podstrešni sobici enega izmed njih debatirala o filozofiji, literaturi in umetnosti. Pod vplivom Michelstaedterjeve filozofske misli (ki bi jo lahko poenostavljeno povzeli z besedami, da prepričanost pomeni imeti ta hip svoje življenje »v lasti«, polno in svobodno živeti v sedanjosti brez pričakovanj, hrepenenja ali želja, medtem ko je vse drugo ali nasprotno retorika), je Mreule odpotoval v daljno Patagonijo in se tam preživljal kot skoraj puščavniški pastir. Po desetih letih se je vrnil domov, se preselil v Savudrijo in tam vse do smrti živel odmaknjeno in »prepričano« življenje brez slepil.

Opis njegove poti, ki ga vodi čez morje ali k njemu, je pretanjena pripoved, prežeta z Michelstaedterjevo duhovno zapuščino.

Recenzija Bukla

Roman tržaškega pisatelja je na prvi pogled literarizirana biografija goriškega filologa Enrica (Rica) Mreuleta z začetka 19. stoletja. Romaneskni dogodki se spletajo okrog redkih oprijemljivih podatkov iz Ricovega življenja, vendar se slednji prek številnih reminiscenc in citatov nenehno umika v ozadje, tako da roman preplavlja spomin na »resničnega junaka«, Ricovega prezgodaj umrlega prijatelja, pesnika in filozofa Michelstaedterja. Avtor uporablja metaforični slog in enakomerni pesniški ritem, s katerim želi posnemati valovanje morja. Roman, ki je zgovoren z zamolčanim.

Ana Geršak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...