Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Družinski besednjak

Natalia Ginzburg
Družinski besednjak
22,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba V. B. Z.
Zbirka Tridvaena
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6468-67-1
Naslov izvirnika Lessico famigliare
Leto izdaje izvirnika 1963
Prevod Vasja Bratina
Urejanje Berta Mauhler

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 13 cm
240 g
207 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Družinski besednjak (1963) je nenavadna prvoosebna pripoved o družini svetovno znane italijanske pisateljice Natalie Ginzburg, rojene Levi (1916–1991), ki po očetovi strani izhaja iz tržaške judovske družine.

Ginzburgova v romanu zajame čas med tridesetimi in petdesetimi leti prejšnjega stoletja, ko je njena družina živela v Torinu. V ozadju družinske zgodovine oriše tudi dogajanja tistega časa: vzpon Mussolinija, uvedbo rasnih zakonov, boj proti fašizmu, izbruh vojne, osvoboditev, povojna leta ...
Dom Levijevih je zelo obiskan in priljubljen, pri njih se srečuje takratna torinska intelektualna in politična smetana.

Ginzburgova svojih judovskih korenin ne prikazuje kot drugačnost, družino raje opisuje kot običajno, čeprav to v resnici ni. Zgodba je prežeta s spomini na otroštvo, mladost in na ljubljene osebe, vse skupaj pa je obarvano s toplino družinskega besednjaka, z uporabo določenih besed, besednih zvez in fraz v družinski komunikaciji, kot tudi z navadami posameznih članov družine.

Družinski besednjak spada med klasična dela italijanske književnosti in je v Italiji uvrščen na seznam obveznega šolskega branja. Zanj je Natalia Ginzburg leta 1963 prejela najvišjo italijansko literarno nagrado Strega.

Recenzija Bukla

Vsaka družina ima svoje notranje življenje, svojo specifično komunikacijo in svoje unikatno odzivanje na konkretne življenjske situacije, le redko pa dobimo inventiven, hkrati pa literarno izbrušen vpogled vanje. Natalia Ginzburg, rojena Levi (1916– 1991), nam v večkrat ponatisnjeni italijanski klasiki iz leta 1963 ponudi prav to, karakteristične, šegave, hkrati pa v kompleksno družbeno okolje v čas med letoma 1930 in 1950 vpletene literarizirane spomine protifašistične judovske torinske družine, ki bi se v vsej svoji živosti še zdaj lahko dogajali tudi v sosednji ulici. Pri tem pa gonilo njene zgodbe predstavlja njen oče Giuseppe Levi (1872– 1965), karizmatičeni lik in svetovno priznani italijanski znanstvenik na področju medicine, ki je tri svoje študente spravil do Nobelove nagrade. Levi je povsem samosvoj, strog, v izobraževanje in vsestransko napredovanje zazrt človek, kar ves čas kaže tudi s svojim načinom življenja v prostem času in med počitnicami, to pa njegovim otrokom povzroča mnogo anekdotičnih pripetljajev, na katere se odzivajo vsak po svoje z raznimi načini izmikanja in prilagajanja. Knjiga, ki bi jo lahko napisal marsikdo, hkrati pa knjiga, ki je dana le redkim, ki pišejo, ob tem pa zajemajo iz svojega življenja.

Samo Rugelj, Bukla 89-90

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...