Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dvigalo

Krajši roman
Tomo Podstenšek
Dvigalo
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Piramida
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6780-48-3
Leto izdaje izvirnika 2011
Spremna beseda Robert Titan Felix
Urejanje Robert Titan Felix

Tehnične lastnosti
trda vezava
13,5 x 20,5 cm
320 g
165 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kaj bi se zgodilo, če bi skupino ljudi zaprli v majhen prostor in jih obsodili na sobivanje brez možnosti umika? Bi se sprijaznili z okoliščinami, se prilagodili in spletli tesne vezi? Bi se v najkrajšem možnem času poklali med sabo? To so vprašanja, ki si jih zastavlja romaneskni prvenec Toma Podstenška Dvigalo. Osnovna zgodba romana Dvigalo je razvidna že iz naslova in je dokaj preprosta. Pet posameznikov se znajde ujetih v dvigalo, v katerem bodo morali prebiti konec tedna, brez možnosti rešitve, saj za njihovo ujetost tačas nihče ne bo vedel, niti jih ne bo pogrešal. Kdo se torej znajde ujet v dvigalo? Dve ženski in trije moški. Značaji in življenjske okoliščine upodobljenih oseb niso izbrani naključno, saj so med sabo ravno dovolj neskladni, da njihovo vsiljeno sobivanje lahko predstavlja problem. Zdržati skupaj točno določen čas v ravno prav majhnem prostoru, to je pri vsem skupaj največja težava. Na tej ravni postaja roman Dvigalo metafora postavljenosti posameznika v družbeno okolje. To je sugestiven roman, napisan z velikim ozirom na bralca, a zaradi tega ni še tudi trivialen, za to so liki vse preveč kompleksno postavljeni in idejno-tematska raven vse preveč večplastna. Dvigalo vam bo v nekaj kratkih zamahih odstrlo številna vprašanja, na katera boste še dolgo iskali odgovore. (Robert Titan Felix)

Recenzija Bukla

Romaneskni prvenec (krajši roman, kot piše v podnaslovu) Toma Podstenška (rojenega 1981 v Slovenj Gradcu) Štajerci že poznajo, saj je bilo Dvigalo kot podlistek letos objavljano v Večeru. Če ste nedavno morda gledali ameriški film Hudič, potem boste hitro zaslutili, v katero smer pelje ta roman. V začetnih poglavjih spoznamo pet precej različnih posameznikov: direktorja poslovnega kompleksa, mlado damo prestrogega poslovnega videza, novinarja, ki rad pretirava o svojih dogodivščinah vojnega dopisnika, v resnici pa se sooča z avtorsko blokado, samohranilko, ki za dodaten denar ob popoldnevih opravlja še dela čistilke, in predebelega računalničarja, ki ima v službi težave s svojo socializacijo. Po naključju se skupaj znajdejo v dvigalu, ki se ustavi in jih, neznance, obsodi na skupno bivanje ter čakanje za nedoločen čas. Namesto panike v dvigalu sprva zavlada disciplina, vsak iz svoje torbe potegne hrano (in pijačo), ki jo ima, in videti je, da bomo priča povsem netipičnemu slovenskemu reševanju nenadne krize. A kmalu se v njihovih odnosih pojavijo razpoke, mirnost začne zamenjevati nestrpnost in katastrofa je vse bliže. Prvenec obetavnega avtorja, pisan v dinamičnem stilu ter s feljtonskimi dolžinami poglavij.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...