Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Epitaf cesarskega sladokusca

Veljko Barbieri
Epitaf cesarskega sladokusca
13,70 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-515-0
Naslov izvirnika Epitaf carskoga gurmana
Prevod Iztok Ilich
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
160 g
108 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
hrvaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Samotarski pripovedovalec Epitafa cesarskega sladokusca je v zasebnem življenju sladokusec, ki si preganja samoto in dela veselje s pripravljanjem najrazličnejših specialitet. To pa v državi, ki (uradno) preganja vse vrste razsipnosti, ne ostane skrito ovaduhom iz Ministrstva za javni red in moralo. Zalezujejo ga in mu onemogočajo kupovanje bolj nenavadnih živil in začimb, čez čas pa ga celo zaprejo in postavijo pred sodišče. Na grotesknem procesu ga obsodijo na prepoved kupovanja hrane ter obiskovanja lokalov, kjer bi lahko jedel. Torej na počasno smrt s stradanjem.
Če roman do tod ponekod spominja na Kafkov Proces, se usoda preganjanega uradnika, potem ko ga po obsodbi izpustijo na prostost, izteče drugače. Ko porabi vse zaloge, v knjižnici naleti na knjigo receptov, pripisano legendarnemu rimskemu hedonistu Apiciju ...

Recenzija Bukla

Hrvaški pisatelj (1950) je poznan po tem, da v svojih delih prepleta kulturnozgodovinske teme s kuharskimi napotki. To v dobršni meri velja tudi za pričujočo knjigo, v kateri je prvoosebni pripovedovalec izjemen gurman, ki si vsakdanje obroke pripravlja na izvirne načine. To pa gre v nos predstavnikom Ministrstva za javni red in moralo, ki ga obtožijo razsipništva in ga na absurdnem sodnem procesu obsodijo na stradanje. Dodatne moči zato poišče v knjigi rimskega sladokusca Gavija Apicija, na katero naleti v knjižnici. Domiselna groteska, ki jo lahko dojamemo tudi kot kritiko pretiranega nadzora oblasti nad posameznikom.

Jure Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...