Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Eskimo Limon 9

Sarah Diehl
Eskimo Limon 9
30,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Miš
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-272-149-7
Naslov izvirnika Eskimo Limon 9
Prevod Tamara Bosnič

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15 cm
284 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nemško leposlovje

Založnik o knjigi

Mlada družina Allon se iz Izraela preseli na nemško podeželje, ko moški del družine, Chen, dobi službo v Nemčiji. Enajstletni Eran gre tako v čisto novo šolo, kjer spozna čisto nove sošolce in učitelje, Ziggy pa je večino časa sama, zaradi česar se kmalu spoprijatelji z upokojencem Kofflom, s katerim večkrat kramljata, obiskujeta zabave in celo popivata.

Medtem ko se Eran vedno bolj uspešno vklaplja v novo okolje, vzporedno doživlja prve navale pubertete in posledično s prijatelji počne klasične najstniške neumnosti, Chen utrjuje svojo novo pozicijo na delovnem mestu, kar se odraža v nesorazmerju med preživetim časom doma in v službi, Ziggy pa z vsakim novim dnem, preživetim v diaspori, ugotavlja, da je čas, da si prizna resnico, da ni ne zadovoljna, ne srečna, ne izpopolnjena.

Roman Eskimo Limon 9 je avtoričin prvenec, ki pa ni »roman z zapletom«, pač pa delo, ki vrvi od trenutkov, idej in ekskurzov. V njem se prepletajo različni tematski drobci, ki se dotikajo holokavsta, kolektivne krivde, zgodovine na splošno, politike, domovine, judovske in nemške kulture, izseljenstva, vzgoje, prijateljstva, identitete, odnosa med moškimi in ženskami, odraščanja, zadreg, ujetosti v rutino, takšnih in drugačnih iluzij. Njegova posebnost je tudi humor, s katerim avtorica umetelno ostruži robove smrtno resnih tem.

Avtorica je v enem od intervjujev povedala, da je ideja za roman nastala, ko je pred približno osmimi leti spoznala več liberalnih in politično aktivnih umetnikov iz Izraela in Amerike z judovskimi koreninami. Ker do takrat ni imela stikov z Judi, se ji je zdelo zelo zanimivo, kako se je v njihovi prisotnosti obnašala sama in kako negotova je bila, ko so govorili o določenih temah, recimo o zgodovini ali politiki, kako se je na vso moč trudila, da ne bi rekla česa narobe. Navdušilo jo je, kako so Izraelci govorili o politiki in o lastnem odnosu do svoje države, pa tudi o Nemčiji. Želela si je dokumentirati te pogovore in jih predstaviti nemškemu občinstvu, saj je menila, da Nemcem kompleksnost načina, na katerega Judje razmišljajo o svoji državi, ni posebej dobro poznana. Najverjetneje pa podobno velja tudi za druge narode, ne samo za Nemce, zato bo tudi slovenskemu bralcu knjiga odprla določene horizonte, na katere morda ni še nikoli doslej pomislil. Ali pa vsaj ne na takšen način.

Recenzija Bukla

Eskimo Limon je v Izraelu priljubljena sladoledna lučka, pa tudi naslov izraelske najstniške knjižne zbirke, ki so jo, ne da bi vedli, od kod prihaja, za svojo vzeli tudi najstniki v Evropi. Avtorica prek preproste zgodbe o izraelski družini, ki se preseli v Nemčijo, bralcem predstavi Izrael in judovstvo drugače, kot so vajeni: namesto na holokavst in izraelsko-arabski konflikt se osredotoči na popularno kulturo in sodoben način življenja. Prigode računalničarja Chena, njegove žene Ziggy in njunega enajstletnega sina Erana v novem okolju so opisane z obilico humorja, čeprav so občutki, ki jih izzovejo situacije, ki jih doletijo v novi domovini, včasih vse prej kot veseli. Roman ponuja pronicljiv vpogled v judovsko kulturo, hkrati pa se neprisiljeno dotika resnih tem, povezanih z njihovo zgodovino.

Ajda Janovsky, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...