Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Esterina zapuščina

Sándor Márai
Esterina zapuščina
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Nostalgija
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-746-8
Naslov izvirnika Eszter hagyatéka
Prevod Jože Hradil
Spremna beseda István Fried

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
128 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
madžarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman prikazuje odločilni trenutek v Esterinem življenju, ko se nenadoma povežeta sedanjost in preteklost. Po dvajsetih letih se v njeno življenje nepričakovano vrne Lajos, s katerim jo je nekdaj povezovala strastna ljubezen – vse dokler se ni poročil z njeno mlajšo in lepšo sestro Vilmo. Od takrat je Estera živela skromno, a mirno življenje, ki ga zdaj ponovno razburka Lajosev prihod.
Poleg vprašanja, zakaj je sploh prišel, Estero muči tudi vprašanje, ali se je v tem času kaj spremenil. Njegov značaj, ki ga spoznavamo ob njenem spominjanju dogodkov iz preteklosti, je namreč zelo poseben. S svojo žarečo osebnostjo je lahko Lajos očaral vse v svoji bližini, vendar ga je vedno slej ko prej premagala njegova nagnjenost k laganju in goljufanju. Ozračje v romanu ostaja do konca napeto, nazadnje pa se pokaže tako, kakšen je Lajos, kot tudi to, kakšna je po svoji naravi Estera.
Esterina zapuščina (1939) je pripoved o neminljivi in hkrati neuresničljivi ljubezni, o popolni predaji ženske razvpitemu lažnivcu in grabežljivcu, vedno aktualna zgodba o ljubezni in prevari, v kateri vsak junak odigra vlogo, skladno s svojim značajem.
Roman je preveden že v številne jezike, po njem je bil leta 2008 na Madžarskem posnet tudi uspešen film.

Recenzija Bukla

Madžarski pisatelj (1900– 1989) je v slovenščini kar dobro poznan, saj smo si do sedaj že lahko prebrali nekaj njegovih romanov (nazadnje Ljubimec v Bolzanu, kjer se v to zaspano mesto zateče Casanova in ga prebudi, ali pa Sveče so dogorele). Esterina zapuščina je njegovo prvoosebno strukturirano delo iz leta 1939, v katerem se junakinja iz naslova pripravlja na srečanje z bivšim ljubimcem Lajosom, drugače pa goljufom in prevarantom, ki jo je pred leti zapustil in se poročil z njeno sestro, sedaj pa se je najavil na obisk. Medtem ko se Estera pripravlja na srečanje, ob tem pa ne ve, kaj naj od njega pričakuje (en od ključev se skriva v stavku »Je tale hiša že pod hipoteko ali ne?«), se v njej zbudijo že zamrli spomini, ki pod seboj skrivajo zakopana čustva. Prefinjeno spisan roman, pri katerem usodno trčita preteklost in sedanjost.

Renate Rugelj, Bukla 93

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...