Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Fantastično popotovanje fakirja, ki je obtičal v Ikeini omari

Romain Púertolas
Fantastično popotovanje fakirja, ki je obtičal v Ikeini omari
10,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Zbirka Žepna knjiga
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-00-3000-3
Naslov izvirnika Lʼextraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea
Prevod Maja Lihtenvalner

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
252 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

O knjigi

Na potovanju, polnem najbolj nepredvidljivih zapletov, fakir najde neverjetne prijatelje na še bolj neverjetnih krajih, ob ritmih bollywoodske glasbe pa se v njegovem srcu rodi ljubezen. In to prav v času, ko se srečuje s pretresljivimi vprašanji ilegalnih migracij in univerzalne želje po boljšem življenju v našem pogosto nevarnem svetu.

Fakir nekega dne odide iz svoje majhne indijske vasi in pristane v Parizu. Poklicni slepar se odpravi na romanje v Ikeo, da bi si priskrbel predmet, po katerem hrepeni: popolnoma novo posteljo z žeblji. Čeprav v žepu svilenih hlač nima niti enega pravega evra, je prepričan, da mu bo podvig uspel ‒ posteljo bo kupil s ponarejenim bankovcem za 100 evrov (ki je potiskan samo po eni strani) in običajno zalogo trikov. Toda na begu pred maščevanjem opeharjenega taksista se fakir po naključju odpravi na turnejo po Evropi, ki se začne v garderobni omari kultnega švedskega proizvajalca pohištva.

Recenzija Bukla

Pred nekaj leti je bralstvo osvojil Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil, zdaj pa nam takšni in drugačni kanali obljubljajo soroden pretres na knjižnem trgu. A tokrat se v glavni vlogi kar naenkrat znajde Drugi, Indijec, pravzaprav kar fakir. Nadvse primeren zasuk za prostor, ki se mu je po stoletniku zgodila begunska kriza, za katero fakir morda celo subtilno namiguje, da si jo je ta zakuhal sam. Zajebantskost je tu, sočen jezik je tu, v knjigi je najti tudi akcijo, ki je od zasebnega pomaknjena k javnemu, političnemu. Ko spremljamo fakirja na njegovem popotovanju po Evropi, morda res spremljamo rahlo trčenega, po srcu pa prav mogoče dobrega človeka, ki pa se nikakor ni znašel v najbolj nezavidljivi situaciji, kar si jih je mogoče zamisliti. Včasih si prevozna sredstva deli še z begunci, katerih zgodbe poznamo po okruških iz medijev in bržkone iz avtorjevih spominov carinika. Četudi nas zlahka zmotijo orientalistični popisi posameznikov in njihovega kulturnega ozadja, pa ne spremenijo dejstva, da se poleg zabave v besedilu skriva tudi opomin.

Aljaž Krivec, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...