Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Frida ali o bolečini

Slavenka Drakulić
Frida ali o bolečini
14,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba V. B. Z.
Zbirka Izbrana dela hrvaške književnosti
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6468-45-9
Naslov izvirnika Frida ili O boli
Prevod Sonja Polanc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12 cm
146 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
hrvaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Frida ali o bolečini je pripoved, ki se sicer opira na nekatera dejstva iz življenja mehiške slikarke Fride Kahlo, katere usodo so zaznamovale posledice v otroštvu prebolele paralize in v mladosti prestane prometne nesreče, vendar ni življenjepis slavne umetnice, pač pa svojski portret ali biografija neke emocije. Intimni opis ženske, obsojene na telo, ukleto v trpljenje. Odmev krikov s slik, porojenih iz bolečine.
Drakulićeva v svojem zadnjem romanu znova spregovarja o bolečini, pred katero se zdi jezik povsem nebogljen in brez moči, da bi jo ubesedil.
Roman Frida ali o bolečini je bil kmalu po izidu lep čas na vrhu lestvice najbolje prodajanih in najbolj branih knjig na Hrvaškem, na knjižnem sejmu v Pulju pa je prejel nagrado kiklop za uspešnico leta 2007.

Publicistka in pisateljica Slavenka Drakulić (1949) je ena najbolj uglednih in mednarodno uveljavljenih sodobnih hrvaških avtoric: njena bibliografija v tujini izdanih književnih del šteje okoli sto enot, v slovenskem prevodu pa so bila doslej objavljena dela Hologrami strahu, Okus po moškem, Kot da me ni, Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali in Balkan Express.

Recenzija Bukla

Ena najpomembnejših sodobnih hrvaških literarnih ustvarjalk poleg publicističnih besedil piše predvsem romane, v katerih ima posebno mesto bolečina v svojih različnih pojavnih oblikah. Že iz naslova romana je mogoče razbrati, da je bolečina osrednja tema tudi v literariziranem pogledu na življenje velike mehiške slikarke. Slike Fride Khalo človeka pretresejo s svojo izrazito iskrenostjo in ekspresivnostjo, zgodba romana pa razkriva ozadje nastajanja nekaterih od njih. V romanu se prepleta več glasov. Najprej je tu prvoosebni Fridin glas, ki v sedanjiku od časa do časa izraža njene najgloblje misli in čustva. Potem je tu nekoliko distanciran tretjeosebni pripovedovalec, ki bralca popelje v njene spomine in občutja, ki tako počasi ustvarjajo sliko njenega celotnega življenja do trenutka, ko slikarka okreva po amputaciji noge. Tretji glas pa prinaša umetnostnozgodovinske razčlembe nekaterih njenih najbolj znanih del.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...