Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Genialna prijateljica

Neapeljski cikel, knj. 1
Elena Ferrante
Genialna prijateljica
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-138-8
Naslov izvirnika L'amica genialle
Prevod Anita Jadrič

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15 cm
510 g
311 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Lila in Elena, tako različni, a vendar nerazdružljivi, najboljši prijateljici že od otroštva. Povezani ostaneta vse življenje, več kot šestdeset let, dokler ena od njiju ne izgine brez sledu, druga pa z obujanjem preteklosti poskuša rešiti uganko prijateljičinega izginotja.

»Zame je bila to neverjetna bralna izkušnja, podobna tisti iz odraščajočih let, ko bereš hlastno, strastno in enostavno ne moreš nehati, dokler ne prideš do konca.«
- Brina Svit

»Najboljši portret prijateljstva, kar ga pozna literatura.«
- Guardian

ELENA FERRANTE je vzdevek italijanske pisateljice, ki si kljub izjemni mednarodni odmevnosti (njena dela se prevajajo v 40 jezikov) in pravcatemu valu ferrantemanije želi ostati neznana. Naj nam zadošča njeno pisanje.

Recenzija Bukla

Nobenega dvoma ni več, da je v zadnjem letu ferrantemanija zajela tudi našo deželo. Če smo se nekateri ob prvem stiku z italijansko avtorico, ob prevodu knjige Dnevi zavrženosti v slovenščino, še malo čudili drznosti in odkritosti njenega pripovednega stila, potem nam je ob Genialni prijateljici, drugem prevodu, ki je v resnici prva knjiga iz slavnega Neapeljskega cikla, že marsikaj bolj jas no. Da lahko Ferrantejeva piše tako iskreno in tako globoko, mora svoje junake postaviti v prvi plan, v živo tkivo zgodbe, v samo središče dogajanja, sebe pa potisniti daleč stran. Celo tako daleč, da bralcem popolnoma prikrije svojo pravo identiteto. Manj kot poznamo avtorico, bolj je ta lahko v svoji naraciji brutalna, dlje si upa in bolj se lahko bralcem razgali. In taka je tudi Genialna prijateljica, čudovita oda dekliškemu prijateljstvu, ki se razteza od ranega otroštva čez več desetletij, vse do pozne starosti, ko ena od prijateljic nenadoma izgine. A začnimo na začetku. Lila in Elena, revni neapeljski deklici, zaupnici, tovarišici in občasni rivalki, dneve preživljata v zanemarjeni delavski soseski, razpeti med strogo zapeta družinska, cerkvena in šolska pravila na eni ter radovedno nagajivostjo in bujno domišljijo odraščajočih bistrih deklet na drugi strani. Četudi značajsko popolnoma različni, sta v viziji svoje prihodnosti zelo složni. Pridno učenje in/ali uspešno izdelovanje modnih čevljev jima bo omogočilo lepši jutri. No, tudi poroka s sinom uspešnega trgovca iz sosednje ulice bi ju lahko potegnila z blatnega dna, a se v svoji nedolžnosti s tem sprva ne ukvarjata. Dokler se njune poti ne ločijo. Najprej v šoli, potem na ulici in kmalu tudi pri prvih pomembnih življenjskih odločitvah. Bolj kot se bralci ukvarjamo s kompleksnostjo življenja junakov, manj nas zanima, kdo je avtorica v resnici, zadoščajo nam njene zgodbe in želimo si le, tudi spodaj podpisana, čimprejšnje nadaljevanje cikla in seveda novih knjig.

Renate Rugelj, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...