Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Glas
19,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-231-715-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 15 cm
197 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

»Včasih se s knjigami dogaja nekaj nenavadnega. Avtorju uspe, da bralca ujame v nekakšen čudež, ki presega samo veščino pisanja. Česa takšnega so, po moji izkušnji, sposobni samo prvenci. Tudi Aleksijev Glas je ena teh redkih knjig: bralca posrka v svoj vrtinec in ga prisili, da pozabi na zadolžitve in obveznosti in jo prebere v enem samem zamahu. A tudi, ko konča in jo zapre, mu potem njena prepričljivost, kot vidna elektrika, še vedno sledi skozi dneve in noči,« je zapisal svoj bralni vtis o romanu Aleksija Kobala pesnik in esejist Uroš Zupan. Za kakšen čudež gre, ki bralca ne spusti in mu sledi skozi dneve in noči?
Glas je tekoča pripoved o mladem samotnem slovenskem umetniku Klesji, ki si odgovarja na vprašanje: Kdo si? Muke iskanja samega sebe na odru identitet Aleksij Kobal izrisuje z odkritosrčnostjo in globino, ki potegne vase in bralcu zastavlja enaka vprašanja: Kdo si ti? Kaj je tvoja resnica? Se zadovoljuješ s površino ali zares hočeš v temno noč duše, kjer ni izhodov, ne uhojenih poti? Klesja zdrsne v prostor zunaj prostora in izkuša relativnost časa v vzporednih svetovih nezavednega, v spominih, ki jih spustijo stražarji dušnega podzemlja na plano. Lista knjigo najglobljih doživetij, da bi svojim občutkom o dobesednem poslavljanju zemeljske gravitacije dal resnično potrditev. Klesja kot strasten opazovalec neskončnih slik, ki so pred leti potovale mimo njega, odkriva pečatenje zavesti v religiozno razsežje slavljenja lepote v vesoljni prostranosti neba, gozdov in lastnega srca.
Kobalov Glas je dialog dveh znotraj razcepljenega subjekta, ki se sestavljata v celost enega. Niti, ki tkejo tkanino sebstva, so iz ran in bolečin, iluzij in lažnih predstav, idealov in hrepenenj po njihovi uresničitvi, zato zategujejo kot vrv samomorilčev vrat, a puščajo dovolj prostora za pogumen vdih ob vstopu v temačne zapore iz potlačenih želja. »Duhovna preobrazba je boleča, ko se rojeva nov pogled na svet, obdan z nežnim ovojem, kjer se kosti še ne bodo tako hitro zarasle. A drugače ne gre. Ničesar ni mogoče pričakovati, če ne tvegaš, da se boš ranil,« modruje pripovedovalec v Kobalovem prvencu, svežem po reprezentaciji toka zavesti in bogatem po slikarskih, glasbenih in znanstvenih referencah, ki pronicajo iz otroštva in mladosti v zavest tistega, ki sliši in je glas. Saj »kaj je lahko bolj resnično od sveta, ki se poraja v nas, ki se nam kaže v nerazložljivih podobah, kot lunapark sanj? Ali ni imel prav Oscar Wilde, ko je rekel, da je resnično življenje le fikcija in da nam tisto nezavedno, gonsko daje pravo sliko nas samih. In če se vprašam, kaj ima bog opraviti s tem, bi si najbrž odgovoril: bog ni mrtev … občasno gre le na dopust.«
Kobalov Glas lahko beremo tudi kot svojevrsten (avto)portret umetnika in njegovega notranjega sveta, iz katerega elektrika napaja velika slikarska platna, gromko glasbo iz nenavadnih inštrumentov ali pa tale prvenec, v katerem se boleče spraševanje o lastni identiteti, resnici bivanja, minevanju in smrti preobrazi v brezgrajno lepoto. Ta se zgodi, ko umetnika presvetli svetloba neskončnosti in ko mu končno zasvetijo lampijoni luči iz njenih oči.
Roman o ljubezni, ki o tej besedi pove še najmanj, a se ji bliža od prve do zadnje strani. Ljubezni iz mesa in kosti in ljubezni kot stanju duše. Umetniške duše, naseljene s simboli, izbranimi z natančnim okusom, da bi sporočili, kako naj pripovedovalec položi svoj temelj. »Kakor da bi požiral svojstven koktajl«, ki ima okus usode, močan, da bralca začara.

Manca Košir

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...