Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Gnoj
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Didakta
Zbirka Gostosevci
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-6646-91-8
Naslov izvirnika Gnój
Leto izdaje izvirnika 2003
Prevod Nikolaj Jež

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14 cm
151 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gnoj je stilistična mojstrovina o individualni pasivnosti, neposobnosti sprejemanja odločitev, vzgajanju mlačnih idealov v gnilobo. Roman je pisan v šlezijskem narečju, ker avtor je močno povezan s svojimi šlezijskimi koreninami, in odraža patriarhalno družbeno strukturo, bolezensko introvertiranost in nesposobnost individuuma, da pobegne kolektivnemu spominu lastne vzgoje in tradicionalnosti.

Recenzija Bukla

Poljski pisatelj, scenarist in filmski kritik jeza svoj roman Gnoj leta 2003 prejel najpomembnejšo poljsko nagrado za literaturo nike. Leto kasneje je bil po romanu posnet tudi film. Roman je kvaziavtobiografska pripoved o odraščanju fanta, za katerega lahko sklepamo, da se imenuje K. Sestavljena je iz treh delov (Pred tem, Takrat, Potem) in se večinoma dogaja v hiši, ki jo je zgradil oče starega K. Na začetku predstavi družino starega K., njegove brate in sestre ter spremembe, ki jih je v družino prinesla vojna. V osrednjem delu pa je opisano pripovedovalčevo otroštvo, ki ga je zaznamoval predvsem čustveno zavrti in zato izjemno kruti oče (stari K.), ki je s svojim bičem in modrimi reki iz njega poskušal napraviti \\\'pravega dedca\\\'. Ironična in izjemno dobro napisana zgodba o življenju in propadu neke družine v pred- in povojni Šleziji.

Majda Peklaj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...