Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Goli kruh

Mohamed Šukri
Goli kruh
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Center za slovensko književnost
Zbirka Aleph
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6789-27-1
Naslov izvirnika Al-hubs al-hafi
Leto izdaje izvirnika 1973
Prevod Mohsen Alhady, Margit P. Alhady
Spremna beseda Mohsen Alhady, Margit P. Alhady

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
350 g
206 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini > avtobiografija
maroško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Maroški pisatelj Mohamed Šukri (1935-2003) je doma in v svetu zaslovel s svojim knjižnim prvencem, avtobiografskim romanom Goli kruh, ki je s svojimi drznimi, neizprosnimi opisi krute stvarnosti povsod dvigoval precej prahu.
Roman je izšel v Maroku v cenzuriranem arabskem izvirniku leta 1982, devet let zatem, ko je bil preveden že v angleščino, španščino in francoščino, in je bil kmalu po izidu prepovedan in umaknjen iz prodaje. Toda kljub temu je postal najbolj brana maroška knjiga, veliko priljubljenost pa je doživel tudi v prevodih. Šele leta 2000 je bil Goli kruh v Maroku objavljen v svoji necenzurirani obliki.

Recenzija Bukla

Včasih je že življenje avtorja najbolj prepričljiva literatura in to bi lahko potrdili tudi za avtobiografski roman Mohameda Šukrija (1935–2003), ki je nastal leta 1973 tako, da je Šukri sproti pisal svoje delo v knjižni arabščini, potem pa ga po odlomkih ustno prevajal pisatelju Paulu Bowlesu (Zavetje neba) v španščino, da je ta potem povedano zapisal v angleščini. Delo je doživelo tak mednarodni odziv, kot ga pred njim ni bil deležen še noben maroški književnik, roman je bil v Maroku dolgo prepovedan in je svoj izid v izvirni in necenzurirani različici doživel šele leta 2000. Gre za naturalističen opis krute Šukrijeve mladosti, ki so ga na eni strani spremljale bedne razmere, prisilno delo, nasilnost (nasilni oče je v navalu besa umoril Šukrijevega brata), potepuštvo, kriminal itn., na drugi pa tudi delikventne oblike mladostniške spolnosti, od mladostne prostitucije in posilstva otroka nad otrokom do najstniškega obiskovanja bordelov. Brutalna slika Tangerja malo pred časom, ko so vanj prišli Bowles, Jean Genet in Tennessee Williams.

Samo Rugelj, Bukla 79-80

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...