Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Gospod b

Roman o stvarjenju
Alan Lightman
Gospod b
23,20 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-680-5
Naslov izvirnika Mr g
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Anuša Trunkelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
176 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gospod b je roman o stvarjenju vesolja, v katerem se prepletajo odmevi znanosti in religije, ki sta v kar največji meri izoblikovali človeško civilizacijo. Gospod b je posebne vrste demiurg: četudi v svojem vesolju določa matematične in fizikalne zakone, se prostor in čas ter živa in neživa materija, ki bivata v njem, porodijo bolj ali manj po naključju, ne da bi sam kakorkoli posredoval.
V vsemirju, ki ga naseljuje, gospod b ni sam: poleg nergave tete in blagovoljnega strica mu družbo od časa do časa dela tudi Belhor, ki ni nič drugega kot njegov antipod, s stvaritvijo vesolja namreč gospod b ustvari tudi utelešenje zla. Kot za prostor in čas, ki sta relativna, tudi za vsemir, ki ga ustvari prostodušni gospod b., velja, da v njem ni absolutov, da torej lepo ne more obstajati mimo grdega in dobro ne mimo zlega.
Ena najlepših in najplemenitejših, pravzaprav že kar najsublimnejših stvaritev v vesolju je glasba. Spremlja nas skozi slikovite opise nastajanja žive in nežive materije, planetov in galaksij: poraja se med zvezdami, ki se kujejo v plinastih gmotah novonastajajočega kozmosa, na gladini morja, ko se vanjo zaganjajo vetrovi, ustvarjajo jo napredna bitja, ki z njo opevajo in častijo svoje civilizacije.
Obstajajo vprašanja, na katera ne zna odgovoriti niti znanost. Eden od leitmotivov romana je tako preizpraševanje o nedoumljivem – nedojemanju minljivega, spričo katerega smrtniki iščejo uteho v religiji –, ki ga morda bolje poznamo kot tesnobo porajajoči občutek nebogljenosti človeka, ki se, nezmožen umevati razsežnosti prostora in časa, zazira v širjave vesolja.
Prostorsko-časovni kontinuum, ki ga ustvari gospod b, je seveda neskončen; civilizacije, tudi tiste najnaprednejše, kakršna je civilizacija na planetu čistega uma, ki ga naseljujejo bitja, katerih razum je kodiran v spektru visokofrekvenčnega elektromagnetnega valovanja, naposled vse po vrsti umrejo. A v vsemirju gospoda b. se vse začenja znova, in tudi tokrat, kot v primeru smrti, se iz nestalnosti poraja stalnost.

Recenzija Bukla

Gospod b je najnovejša knjiga fizika ter profesorja na MIT-u, ki se ponaša z dolgo vrsto častnih doktoratov ter priznanj za posebne dosežke na področjih znanosti, humanistike in literature, svoje znanstveno razumevanje pa kanalizira tako skozi strokovne članke kot tudi prek romanov. Lightman tokrat prvoosebno obravnava nekoga, ki je celo večji od največjih ljudi – »Gospoda Boga« osebno. Bralcu ponudi možnost, da za nekaj manj kot dvesto strani stopi v božje čevlje in se pri tem ne sprašuje preveč resno, ali so mu prav ali ne. Ko Brezčasnega in Neminljivega vplete v konkretno zgodbo z začetkom in koncem, s tem razkrije banalnost božjega koncepta in istočasno pokaže na omejitve naravoslovja pri pojasnjevanju vesolja ter življenja. Znanstveno-mitična pripoved o ločnicah med religijo, literaturo in znanostjo.

Žiga Valetič, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...