Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Gospod Venera

Materialistični roman
Rachilde
Gospod Venera
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6983-20-4
Naslov izvirnika Monsieur Vénus
Leto izdaje izvirnika 1884
Prevod Špela Bibič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
147 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gospod Venera je kontroverzno delo francoske pisateljice Marguerite Vallette-Eymery – Rachilde (1860– 1953). V osemdesetih letih devetnajstega stoletja je bila Rachilde ena redkih avtoric v avantgardnih literarnih krogih dekadentnega Pariza. Tako kot njena znanka Natalie Barney je tudi sama prirejala večere v svojem salonu, kjer so se zbirali pisatelji in umetniki fin de siècle, njen mož Alfred Vallette pa je bil urednik vplivne literarne revije Le Mercure de France. Čeprav je bila za časa svojega življenja precej priznana in cenjena, so njena dela – kot se za moško-orientirani literarni kanon spodobi – pozneje utonila v pozabo.

Roman pripoveduje zgodbo premožne Raoule de Vénérande, ki se zaljubi v revnega cvetličarja Jacquesa Silverta. Jacques, ki živi v neugledni mansardi s sestro Marie, postane njena »ljubimka« in sčasoma tudi njena »žena«. V številne peripetije, ki sledijo, se vplete še nezadovoljni Raoulin snubec, baron de Raittolbe.

Recenzija Bukla

Najbolj znani temačni erotični roman francoske simbolistične in dekadentne pisateljice Marguerite Vallette-Eymery, s pisateljskim imenom Rachilde (1860– 1953), je v Belgiji izšel leta 1884, v Franciji pa pet let za tem. Gre za provokativno delo, v katerem je pisateljica prelamljala običajne družbene konvencije, saj je med seboj zapletla osebe iz različnih družbenih slojev, obenem pa sprevračala tudi njihovo spolno identiteto. Gospod Venera pripoveduje zgodbo o premožni gospodični Raoule de Vénérande, ki se naveliča svojega dosedanjega življenja, zato se zaljubi v revnega cvetličarja Jacquesa Silverta. Plačuje mu za njegove usluge, si ga vse bolj podreja ter počasi spreminja njegov spolni status in vlogo, saj Jacques naprej postane njena »ljubimka«, potem pa še »žena«. Vse to vodi do novih (erotičnih) prigod, v katere je vpleten Raoulin nesojeni ljubimec Baron de Raittolbe in Jacquesova sestra Marie, sicer pros titutka, ki z bratom živi v neugledni mansardi. Roman je bil označen za pornografijo, zaradi česar je bila avtorica tudi obsojena na sodišču, delo pa so tedaj prepovedali in uničili vse izvode, ki so jih lahko dobili.

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...