Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Graditelj

Mit o Dedalu
Drago Jančar
Graditelj
18,74 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Miti
Leto izdaje 2006
ISBN 86-11-17814-9

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
187 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Drago Jančar je obdelal in aktualiziral mit o Dedalu, izumitelju, arhitektu in kiparju, ki je za Minotavra zgradil labirint na Kreti (potem pa, ko mu kralj Minos ni dovolil oditi, je sebi in sinu Ikaru naredil krila ter odletel z otoka). Jančar v Graditelju prek arhitekta in prevratnika Pavla Areha obdeluje paradoksalno nekonstitentnost naše polpretekle zgodovine. Arehu je kot poznavalcu zapora, v katerem je prebil kar nekaj časa, v novi, socialistični dobi – po Jančarjevem mnenju tudi nekako mitskem obdobju – zaupana gradnja veličastne in popolne kaznilnice. Zaradi političnih pritiskov projekt sprejme, čeprav ve, da mu ne bo prinesel nesmrtne slave. Po spletu okoliščin se kot njegov neuspešni graditelj končno znajde ujet v lastni stvaritvi. Hudomušno ironični obračun z dostikrat še živo zgodovino na terenu, ki ga je Jančar v drami Dedalus in romanu Zvenenje v glavi že popisoval.

Recenzija Bukla

Že ob lansiranju mednarodno zastavljene knjižne zbirke Miti so pri Mladinski knjigi napovedali, da se bo v njej poleg uglednih mednarodnih piscev kmalu znašlo tudi kako domače pero. To je se je v drugem letniku zbirke tudi zgodilo, saj je naš literarni težkokategornik Drago Jančar obdelal in aktualiziral mit o Dedalu, izumitelju, arhitektu in kiparju, ki je za Minotavra zgradil labirint na Kreti (potem pa, ko mu kralj Minos ni dovolil oditi, je sebi in sinu Ikaru naredil krila ter odletel z otoka). Jančar v Graditelju prek arhitekta in prevratnika Pavla Areha obdeluje paradoksalno nekonstitentnost naše polpretekle zgodovine. Arehu je kot poznavalcu zapora, v katerem je prebil kar nekaj časa, v novi, socialistični dobi – po Jančarjevem mnenju tudi nekako mitskem obdobju – zaupana gradnja veličastne in popolne kaznilnice. Zaradi političnih pritiskov projekt sprejme, čeprav ve, da mu ne bo prinesel nesmrtne slave. Po spletu okoliščin se kot njegov neuspešni graditelj končno znajde ujet v lastni stvaritvi. Hudomušno ironični obračun z dostikrat še živo zgodovino na terenu, ki ga je Jančar v drami Dedalus in romanu Zvenenje v glavi že popisoval. Če vam je ta knjiga všeč, preberite še knjigo Petintrideset stopinj.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...