Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Hana
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-444-7
Naslov izvirnika Hana
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Nives Vidrih
Urejanje Polona Mlakar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
420 g
295 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
češko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodbo češke židovske družine iz prelomnih časov novejše zgodovine (1933–1963) pisateljica prikazuje na osnovi resničnih dogodkov z dveh različnih zornih kotov (najprej nečakinje Mire, potem pa še skrivnostne tete Hane), v očarljivem ritmu in s smislom za dramatičnost. Brez osredotočenosti na čas, preživet v koncentracijskem taborišču, smo priča neprizanesljivi grozi, ki pa jo je vredno prenesti, in boju z lastno krivdo, ki jo je povzročil nekdo drug. Zgodba globokega poguma, velikih src in neuničljivega upanja je leta 2018 prejela nagrado češka knjiga. Pripoved bralca z vsako stranjo bolj vleče vase in nenehno budi upanje, da bo vse še dobro. Osupljivo zgodbo beremo, kot bi sledili nadvse napetemu filmu.

Če obstaja kaj, kar preizkuša pristnost človeškega življenja, potem je to trpljenje. In če obstaja kaj, kar življenje razvrednoti, potem je to trpljenje, ki ga človek povzroča drugim. Toda kaj, če je vseeno nedolžen? Kaj, če je vse to le splet naključij in je človek le nemočno orodje usode? Ali pa je vse to namen Božje previdnosti in ima vsaka stvar v življenju svoj smisel, naključja pa so le na videz naključja?

Zima leta 1954 je in devetletna Mira se kljub prepovedi staršev odpravi k reki, da bi se vozila na ledenih ploščah. Tam pade v vodo, da se komaj reši, zato pride njena neubogljivost na dan in Miro na družinskem slavju prikrajšajo za sladico. Nedolžen pripetljaj iz otroštva pa zanjo pomeni temeljni življenjski preobrat. Sledi tragedija, ki jo za dolga leta priklene na nezgovorno in vase zaprto teto Hano. Ob tem se razkriva družinska zgodovina, ki še naprej pluje s tokom njenega življenja kot ledena plošča. Ostaja samo vprašanje, ali se bo ledena plošča usode na koncu le raztopila …

Mornštajnová je izvrstna pisateljica, ki v bralcu počasi budi številna globoka občutja, da skupaj z židovskimi prebivalci Valašskih Meziříčev doživlja vse omejitve, prepovedi in predpise tistega časa: gledamo skozi njihove oči ter doživljamo njihove občutke grožnje, bolečine, strahu in ponižanja. Globoko sugestivna pripoved o življenju ljudi, katerih usode so bolj prepletene, kot lahko slutijo.

O avtorici

Alena Mornštajnová, uspešna češka pisateljica, je doštudirala češčino in angleščino na Filozofski fakulteti univerze v Ostravi. Dela kot lektorica angleškega jezika in prevajalka. Leta 2013 je debitirala z romanom Slepi zemljevid, ki je bil v ožjem krogu nominirancev za nagrado češka knjiga 2014. Njen drugi roman Hotelček je izšel leta 2015. Za roman Hana je leta 2018 prejela nagrado češka knjiga za najboljše prozno delo preteklega leta. Pisateljica živi in ustvarja v Valašskih Meziříčih.

Recenzija Bukla

Roman polagoma in z različnih perspektiv razkriva usodo češke judovske družine med letoma 1933 in 1963. V prvem delu zgodbo pripoveduje devetletna Mira, ki zaradi nabrite pustolovščine ostane brez sladice na praznovanju materinega rojstnega dne, kar pa se sprva zdi kot nedolžna vzgojna kazen, se kasneje izkaže za družinsko tragedijo, zaradi katere Mira pristane v varstvu, kot sama pravi, čudaške tete Hane. Tudi Hana, vsa odeta v črno, shujšana in postarana ter predvsem brez volje do življenja, ni pričakovala, da bo morala skrbeti za sestrinega otroka, a vendar se obe v novi situaciji znajdeta, kot se najbolje znata. V drugem delu izvemo več o Mirini babici Elsi in njenem življenju kot vdovi z dvema majhnima otrokoma, sploh v času, ko je bil antisemitizem v porastu in nacizem vse bližje. V zadnjem delu, ki ga pripoveduje Hana, pa se razkrije njena življenjska pot, ki jo je hudo zaznamovala druga svetovna vojna. Odlično spisana zgodba, ki pogosto skače v času in večkrat menja pripovedovalca zgodbe, mojstrsko spleta usode posamez­nikov v zgodovinski okvir in daje misliti, kam pripelje sovraštvo do drugačnih, kako hitro se lahko ob političnem pritisku spremeni družba, kako hitro prijazen sosed postane ovaduh in kakšne posledice pustijo leta trpljenja. Predvsem pa, kako hitro se lahko v gosto trpkost neslišno prikrade tudi veselje življenja. Veliko zgodb smo že brali o holokavstu, mnoge izmed njih so bile tudi ekranizirane, a Hana je zagotovo ena izmed boljših. Tako inteligentno zasnovana in kvalitetno spisana zgodba je seveda požela kritiško hvalo in v letu 2018 prejela nagrado češka knjiga za najboljše prozno delo preteklega leta.

Vanja Jazbec, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...