Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Harmonia cælestis

Péter Esterházy
Harmonia cælestis
39,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-242-895-2
Leto izdaje izvirnika 2000
Prevod Mladen Pavičić
Urejanje Janina Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
860 g
852 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
madžarsko leposlovje

Založnik o knjigi

Harmonia Cælestis je življenjsko delo in pomembna stvaritev na obzorju razvoja madžarske proze ob koncu preteklega tisočletja. Pomeni prelomnico v delu Pétra Esterházyja, njegov opus magnum, v katerem v najrazličnejših oblikah spregovori o zgodovini družine Esterházy, združi delce različnih besedil in jih poveže z izročilom. V Harmonii avtor razkriva zgodovino svojih grofovskih prednikov, ki so odigrali pomembne vloge v avstro-ogrski monarhiji. Roman razgrne dve zgodbi: mozaično podobo očetov iz preteklih stoletij in zgodbo družine, ki se plete okoli pretresljivih družinskih dogodkov iz obdobja madžarske diktature v 20. stoletju. Kot velik mojster besede in literarnega izraza avtor v Harmonii Cælestis zgodbe najprej dekonstruira, nato pa zopet sestavi v bravurozni romaneskni artikulaciji. Harmonia Cælestis je, tako kot tudi ostala Esterházijeva dela, prežeta z resnično prelomnimi razsežnostmi medbesedilnosti, branje pa je scela pretkano s citati, referencami in različnimi kulturnimi govoricami.

Recenzija Bukla

Obsežni roman je dobil svoj naslov po ciklu 55 baročnih kantat, ki jih pripisujejo maždarskemu komponistu Pálu Esterházyju, avtorjevemu predniku, ki naj bi jih napisal do leta 1711, ko so izšle na Dunaju. Pomembnega madžarskega pisatelja Pétra Esterházyja (1950) v slovenščini že dobro poznamo po njegovih romanih Pomožni glagoli srca, Hanibalova knjiga in Ženska, Harmonia cælestis pa je njegovo najpomembnejše delo iz leta 2000. Gre za fragmentarno pisano in kompozicijsko zgrajeno družinsko kroniko Esterházyjevih plemenitih prednikov od njihovega vzpona v času avstro-ogrskega imperija do njihovega upada v socialističnem obdobju, ki pa se v dobrih dvestotih – od nekajstavčnih do nekajstranskih – poglavjih raztegne tudi v postmodernistično in medbesedilno fresko, v kateri avtor, denimo s pomočjo citatov raznih svetovnih pisateljev na eni strani, na drugi pa z aluzijami na madžarsko preteklost, izrisuje ultimativni vzhodnoevropski tekst, ki temelji na zgodovinski in literarni tradiciji, a jo tudi presega. Delo, ki nagradi izurjenega bralca.

Bukla 95-96

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...