Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hiša na nabrežju

Jurij Trifonov
Hiša na nabrežju
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Nova znamenja
Leto izdaje 2012
Naslov izvirnika Dom nanaberezhnoi
Leto izdaje izvirnika 1976
Prevod Lijana Dejak
Urejanje Robert Titan Felix

Tehnične lastnosti
mehka vezava
18 x 211 cm
190 g
196 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
rusko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pomen »povesti« Hiša na nabrežju, ki se v svojem finalu navezuje tudi na ideje romanopisca Fjodorja Dostojevskega, je treba iskati v kritičnem avtorskem vrednotenju idejnih in moralnih deviacij socialistične družbe na poti h komunizmu; te deviacije proizvajajo sodobne »odvečne ljudi«, antijunake, družbene in človeške nesmisle, filistrske instinkte, bivanjsko brezperspektivnost. S prikazom malomeščanske morale komunistov se avtor zavzema za etično prevrednotenje sovjetske družbe. Zaradi tega je bila Hiša na nabrežju – in Trifonov kot njen avtor – ostro napadana; ostrina tedanjih kritikov se nam danes zdi močno pretirana, njihove osti pravoverno-dogmatske ideološke kritike pa povsem otopljene.

Recenzija Bukla

Ruski pisatelj Trifonov sodi med najprepoznavnejše predstavnike t. i. urbane proze. Mesto je v drugi polovici 20. stoletja postalo prostor križanja posameznikov različnih etičnih, ideoloških ter drugih nazorov in kot takšno ploden teren za pronicljivo družbeno kritiko. Simbol tovrstnega križanja je mesto v malem, hiša na nabrežju reke Moskve, kjer se v pripovedovalčevem večperspektivnem in kronološko obsežnem zapisu – besedilo se razteza od tridesetih pa vse do sedemdesetih let prejšnjega stoletja – odvijejo najpomembnejši dogodki pričujočega dela, ki ga je avtor skromno poimenoval »povest«. Sredi tako zasnovane prozne širine izstopa življenjska zgodba Vadima Aleksandroviča Glebova. Ta je v imenu udobnega življenja pripravljen izdati vse: osebne nazore, čast, prijatelje, ljubezen. S kritičnim orisom častihlepnega junaka pa Trifonov kritizira predvsem družbeni sistem, ki mu tovrstni »glebovski« konformizem predstavlja najvišjo vrednoto.

Ana Geršak, Bukla 79-80

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...