Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hiša ob mošeji

Kader Abdolah
Hiša ob mošeji
14,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-274-180-8
Naslov izvirnika Het huis van de moskee
Leto izdaje izvirnika 2005
Prevod Stana Anželj
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
410 g
384 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Iran, 1979. Družina Aga Džana v hiši ob mošeji živi že osem stoletij. Prostor kipi od življenja pod budnimi očmi štorkelj, ki gnezdijo na bližnjih minaretih. Toda pred durmi je prevrat, kakršnega ne pomnijo. Iran politično vre. Pod ajatoli vzkipi radikalno gibanje; iranska stvarnost, kot jo je poznal Aga Džan, se začne krhati - prijatelji postanejo sovražniki, ljubezen se sprevrže v srd in sovraštvo.

Iranska revolucija izpod peresa avtorja, ki jo je doživel na lastni koži, navduši z inteligentno in silovito ironijo, kakor jo gradijo pisateljeve dihotomije (duhovnost in tuzemskost, mit in resničnost). V neusmiljeno prostorje tiranskih kapric se zalezeta skorajda preudarna nostalgija in polpretekla zgodovina, ki se je smela učiti (iz) porajajoče se revolucije.

Recenzija Bukla

Avtor romana je Iranec (rojen leta 1954, v spomin na umrlega prijatelja piše pod psevdonimom), ki je pred četrt stoletja iz političnih razlogov emigriral na Nizozemsko. V svojem drugem romanu, veliki uspešnici na nizozemskih tleh, zgodovinsko zgodbo tenkočutno preplete z lastnimi izkušnjami boja proti diktatorski oblasti. Naslovna junakinja je stara hiša ob mošeji, ki že dolgih osem stoletij nudi varno streho veliki tradicionalni rodbini, ta pa vestno skrbi za tekoče upravljanje mošeje in versko življenje v majhnem mestu. Aga Džan je glavni trgovec s preprogami in uživa velik ugled na bazarju, svojo razširjeno družino pa preudarno vodi skozi vesele in tragične trenutke, vse dokler se v petdesetih letih v državi ne začnejo kuhati politični nemiri. Mladi sledijo modernim vzhodnjaškim navadam, sam pa ni več kos hitrim spremembam, ki pripeljejo do iranske revolucije. Prelomni trenutki iranske zgodovine, ki so izpisani skozi vsakdan tradicionalne muslimanske družine.

Renate Rugelj, Bukla 88

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...