Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hiša v Ulici Mango

Sandra Cisneros
Hiša v Ulici Mango
13,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-287-096-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The House on Mango Street
Leto izdaje izvirnika 1984
Prevod Maja Kraigher
Spremna beseda Jasna Lasja

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 13,5 cm
120 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman je zelo kratek in po obliki precej nenavaden: sestavljen je iz drobnih zgodbic (avtorica jih imenuje vinjete), nekakšnih utrinkov iz življenja deklice Esperanze, njene družine, prijateljic in drugih prebivalcev chicaškega barria, ki zajemajo čas od njenih zgodnjih najstniških let do samostojnosti. Prav samostojnost si vseskozi – kot dekle in pozneje ženska ter kot pripadnica revnega sloja – v okolju dvokulturnosti in dvojezičnosti najbolj prizadeva doseči. Te okoliščine dajejo romanu delno avtobiografski značaj, zgodbice pa so deloma resnični dogodki iz življenja ljudi, ki jih je poznala ali samo srečala v različnih krajih in različnih časih, nekatere pa so tudi povsem izmišljene; včasih se ji je najprej ponudil naslov, včasih prvi stavek, včasih se je ideja porodila v sanjah … Tako kot dogodki so tudi nastopajoči izmišljeni ali ›zlepljeni‹ iz potez različnih ljudi, le čustva niso niti izmišljena niti izposojena, ampak pristna avtoričina. O vsem tem – vzgibih za pisanje in ustvarjalnih postopkih – piše v izčrpnem uvodu, ki je bil dodan izdaji leta 2009 in ki ga sklene s posvetilom materi, svoji največji podpornici. V njem izvemo veliko o njenem otroštvu, ki so ga zaznamovale številne selitve družine med ZDA in Mehiko, o večnem prilagajanju in občutku, da ne pripada ne eni ne drugi kulturi, o različnih službah, ki jih je opravljala, o pesniških in pisateljskih vzornikih ter nazadnje o spoznanju, da mora pravzaprav pisati o stvareh, o katerih ne vzorniki ne vrstniki ne morejo: o omejitvah, s katerimi se je soočala kot pripadnica svojega rodu, spola in razreda. Iz tega spoznanja so zrasle velike stvari – druženje in povezovanje z latinskoameriškimi pisateljskimi kolegi, priprava antologije, ustanovitev revije in dveh fundacij (Macondo Foundation z rednimi pisateljskimi delavnicami in Alfredo Cisneros Foundation za pomoč kolegom v stiski).

Tako roman kot uvod (v njem piše o sebi v tretji osebi kot o »mladi ženski, ki je bila jaz«) ponujata slikovito, avtentično in tudi družbenokritično sliko življenja neke skupnosti v preprosto berljivem, ljubeznivo poetičnem besedilu, brez jeze in obtoževanj. Po njenih besedah so to »prijazne zgodbice za utrujene ljudi, ki so očitno očarale izjemno široko občinstvo različnih narodnosti in vseh starosti«.

Recenzija Bukla

Drobni roman, izpisan v vinjetah, ki jih o svojem otroštvu, odraš­čanju v segrerirani patriarhalni družbi, z avtobiografskim pridihom pripoveduje mlada prvoosebna pripovedovalka, ki jo je ustvarila Sandra Cisneros (1954), ameriška pisateljica mehiškega rodu, je ob svojem izidu leta 1984 postal prava senzacija, saj je prejel več nagrad, bil natisnjen v več kot šest milijonih izvodov ter si utrl tudi pot v ameriške šole kot obvezno čtivo. Skozi subtilno izpisana opažanja najstnice, ki odrašča v čikaškem barriu, nas dekle mimogrede seznanja z utrinki iz svojega življenja, obenem pa s tem nazorno in slikovito, hkrati pa tudi družbenokritično izpiše podobo skupnosti, v kateri je odraščala. Vse to je avtorico postavilo za eno ključnih osebnosti čikaške književnosti, ki si je prizadevala za enakopravnost in svobodno odločanje o lastnem načinu življenja. Knjiga ki jo, ne glede na njeno ljubeznivo poetično pripoved in drug milje, nekateri vzporejajo tudi z Lastno sobo Virginie Woolf.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...