Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hitreje ko grem, manj me je

Kjersti Annesdatter Skomsvold
Hitreje ko grem, manj me je
14,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-893-9
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Jana Kocjan
Urejanje Julija Uršič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
150 g
125 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
norveško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V romanu Hitreje ko grem, manj me je vse poteka v nasprotni smeri od pričakovanega – z izjemo tistega, čemur radi rečemo severnjaški humor, če seveda vemo, da beremo norveško pisateljico. Ostarela Mathea Martinsen je brez družabnih stikov, ne zgodi se ji nič takega, kar pripisujemo hektično naravnanemu življenju, njen edini stik s svetom sta televizijska oddaja s priljubljenim norveškim novinarjem Einarjem Lundejem in obisk trgovine, srčika njenega življenja pa mož ter soočanje s smrtjo. Tudi obupani poskus, ko zbere moči in se odpravi na srečanje v dom za ostarele, da bi našla bližino, se izjalovi.
Vendar ta »nič« še zdaleč ni prazen. Kot rahla, mehka pletenina – in beseda tu ni naključna, pletenje je poleg iskanja rim glavna Mathejina dejavnost – se pred bralcem sestavlja pretresljiva usoda človeka, ki skozi svoj (p)osebni filter izrisuje ne le lastno podobo, ampak tudi ključne stvari, ki zadevajo vsakogar: osamljenost, ljubezen in smrt. Izoliranost, bi lahko sklepali, res pomeni izgubo stika s svetom, obenem pa tudi nekakšno nasprotje temu – kot bi razvijala posebne čute, s katerimi svet lahko dojamemo še preveč jasno. V tem dojemanju so zajete plasti, ki jih pisateljica mojstrsko lovi in prepleta: toplina, odtujenost, žalost in humor.
Roman, skratka, ki je obenem strašen in smešen, njegova tragikomičnost pa zadene v srce.

Recenzija Bukla

Romaneskni prvenec mlade norveške pisateljice, ki je navdušil tako kritike kot bralce, se ukvarja z minevanjem, odhajanjem in umiranjem. Nadvse običajni in predvsem zelo asocialni dnevi ostarele Matheje Martinsen nam kot zanke njenih pletenin nizajo žalostno življenjsko zgodbo osamljene starke. Ob rutinskih odhodih v trgovino, kljub svoji nevidnosti, ob spominih na ljubega moža in bežnih naključnih srečanjih sicer še zmeraj začuti nekaj življenjskega soka, a večino časa preživlja sama v svojem odmaknjenem svetu. Na koncu poti se loti tragikomičnega projekta, v želji, da bi za sabo pustila vsaj kakšno drobno sled, da bi se je nekdo spomnil in si jo zapomnil.

Renate Rugelj, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...