Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hladilna postaja

Inka Parei
Hladilna postaja
28,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Miš
Zbirka Evropske pisave
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-272-109-1
Naslov izvirnika Die Kältezentrale
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Tamara Bosnič
Urejanje Irena Miš Svoljšak

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
400 g
180 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nemško leposlovje

Založnik o knjigi

Berlin, 2006. Pripovedovalcu, nekoč zaposlenemu v tiskarni Nove Nemčije, popolnoma spremeni življenje klic nekdanje žene Marthe. Vse, kar izve v zelo kratkem telefonskem pogovoru, je, da je v bolnišnici, kjer se trudijo rešiti njeno življenje zaradi tumorja na bezgavkah. Njen klic na pomoč pomeni začetek razkrivanja velike skrivnosti – Martha svojega nekdanjega moža, torej pripovedovalca, prosi, naj se vrne v Berlin in razišče, kaj se je v hladilni postaji in njeni okolici dogajalo tiste majske dni leta 1986. Je zbolela zaradi sevanja, s katerim naj bi bil povezan na zunanjem dvorišču parkirani ukrajinski tovornjak? Zakaj se zdi, da vsi nekdanji zaposleni, ki jih pripovedovalec obišče, ne povedo vsega, kar vedo? In zakaj se kar na lepem zdi smrt sodelavca Hansmanna, za katero se je toliko let obtoževal, dvomljiva? V iskanju resnice pripovedovalec izgubi nadzor nad svojim življenjem, ponovno pa se odprejo rane iz preteklosti, s katerimi se nikoli ni sočil.

Recenzija Bukla

Nemška sociologinja in sinologinja (rojena 1967) je do zdaj napisala tri romane, ki so bili prevedeni v različne jezike in bili tako med bralci kot kritiki zelo lepo sprejeti. Prvič lahko njeno delo beremo tudi v slovenščini, in sicer roman, ki je izvirno izšel leta 2011. Protagonist, nekdaj vzhodnonemški mehanik, se odzove na klic bivše žene, ki je obolela za rakom. Če bi zdravniki poznali vzrok njene bolezni (sumi, da je krivo radioaktivno sevanje še iz časov, ko sta bila sodelavca v tiskarni nemškega partijskega časopisa), bi se morda našla rešitev zanjo. V želji, da bi ji pomagal, se pripovedovalec odloči rekonstruirati dogodke iz osemdesetih let, znajde pa se sredi travmatičnih zgodb, ki se mu šele zdaj razkrijejo v pravi luči. Zaplet, ki kaže, da avtorico navdihujejo brskanje po preteklosti, notranje krize in osebne stiske posameznikov, saj je še »tretjič dregnila v sam center nemške zgodovine«.

Renate Rugelj, Bukla 88

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...