Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hollywood

Charles Bukowski
Hollywood
23,70 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Primus
Zbirka Enpirnaeks
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6804-29-5
Naslov izvirnika Hollywood
Leto izdaje izvirnika 1989
Prevod Tone Škrjanec
Urejanje Alenka Žugič Jakovina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 14 cm
390 g
259 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

O knjigi

Hollywood je predzadnji roman Charlesa Bukowskega. Knjiga je izšla leta 1989, ko je bil avtor že slaven in v vseh pogledih dobro preskrbljen, nastala pa je kot literarna rekapitulacija dogodkov, ki so spremljali vstop Bukowskega v svet filmske industrije in hollywoodskega blišča. Dogajanje romana Hollywood se vrti okoli nastajanja filma Barfly, pri nas ga poznamo pod naslovom Barska mušica, za katerega je Bukowski napisal svoj prvi in tudi zadnji filmski scenarij, portret samega sebe v najbolj divjem obdobju svojega življenja. Za sam film je Bukowski, ki je bil precej negativno nastrojen do filmske produkcije nasploh, izjavil, da ni tako zelo dober, pač pa so ostali filmi tako zelo slabi.

Leta 1987 ga je po številnih v romanu opisanih peripetijah posnel francoski režiser Barbet Schroeder. V glavnih nalogah sta nastopila Faye Dunaway in Mickey Rourke, ki je vlogo najprej zavrnil, češ da »... ne mara pijancev in se z njimi ne more identificirati«. V romanu poleg omenjenih ni težko prepoznati še celega kupa znanih in slavnih iz sveta filma, industrije zabave in drugod (Dennis Hopper, Sean Penn, Madonna, David Lynch, Isabella Rossellini, Helmut Newton, Norman Mailer, Tom Jones, Idi Amin, Jean-Luc Godard ...).

Za razliko od prejšnjih knjig je v romanu Hollywood Bukowski/Chinaski nekoliko manj v prvem planu, saj se na sceni pojavi Sarah oziroma njegova zadnja žela Linda Lee, njegov angel varuh, ki je v njegovo zrelo življenjsko obdobje vnesla precej bolj umirjene tone, zdravo hrano, dobro rdeče francosko vino in čim manj žganega (»saj veš, kakšen postaneš, če ga piješ«).

Recenzija Bukla

Založba Primus z izdajo predzadnjega romana Charlesa Bukowskega iz leta 1989 (po zbirki Južno od juga in romanu Pošta) počasi zapolnjuje opus tega pisatelja v slovenščini, pri čemer je Hollywood pisan na kožo tistim, ki jih poleg zrelega značilnega avtorjevega stila (ta je manj radikalen kot poprej) zanima tudi dogajanje okoli filma Barska mušica (Barfly, 1987, režiral Barbet Schroeder) in njegovega ustvarjanja. Roman je namreč avtobiografski popis tega obdobja, izkušnje, ki jo je Bukowski imel kot scenarist, saj v sredico udari že v prvem odstavku: »Nekaj dni kasneje je telefoniral Pinchot. Rad bi, da se lotimo scenarija, je rekel. Zakaj ne prideva k njemu? Dal nama je naslov, sedla sva v folkswagna in se odpeljala proti Marini del Rey.« Pinchot je seveda literarno ime režiserja filma Barbeta Schroederja, in če Bukowskega ne morete zgrešiti v Chinaskem, njegovem standardnem alteregu (tokrat je potegnjen iz povsem prvega plana, saj bolj kot običajno portretira druge akterje), potem boste druge najlaže prepoznali z uporabo Wikipedije, ki po poglavjih ponuja prevedbo literarnih imen v druge slavneže (Jack Bledsoe je tako, recimo, Mickey Rourke, Manz Loeb pa David Lynch itn.).

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...