Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hotel Grand

Renato Baretić
Hotel Grand
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-241-504-4
Prevod Đurđa Strsoglavec
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
360 g
273 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
hrvaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Okvirna zgodba romana pripoveduje o odraščanju v družini, ki se med vojno po razpadu Jugoslavije nekje v Dalmaciji preživlja z vodenjem javne hiše. O tem piše nekdo, ki se z imenom Condoleezo periodično oglaša na literarnem blogu, ki ga piše Julio. Condoleezo si želi komentarjev glede obrtniške izvedbe, ker pa gre za blog, dobi tudi vse kaj drugega (kot je na internetnih forumih pač v navadi).
Takšna struktura pripovednega sveta romana Baretiću med drugim omogoča prepričljive rešitve (ki so razčlenjene in sprejete kot dobre ali ovržene kot slabe v komentarjih), jezikovno raznolikost (jezikovna mimetičnost je stalnica njegove proze; tudi poezije), metabesedilnost in premišljevanje o statusu (virtualnega) literarnega besedila ter literature nasploh, kjer v avtoreferenčnih delih samoironično tematizira recepcijo svoje uspešnice (Osmi poverjenik) in sprejemanje vsakega naslednjega besedila skozi prizmo njenega uspeha.
Condoleezova zgodba o življenju med ukrajinskimi prostitutkami in njihovimi strankami ter telesnimi čuvaji je zgodba o temačni povezanosti kriminalnega podzemlja in politike, zgodba o razmerjih (ne)moči in interesov kapitala, kjer ni prostora za človečnost. Baretić o zapletenih in težkih temah pripoveduje na videz preprosto, hkrati pa intrigantno in humorno.

Recenzija Bukla

Hrvaški novinar, scenarist in pisatelj (1963) je za svoj izjemno odmeven roman Osmi poverjenik (v slovenščini je izšel leta 2006) prejel vse najpomembnejše hrvaške književne nagrade. V Hotelu Grand se prepleta več zgodb. Okvirno zgodbo predstavlja Filipova vrnitev v obalno mesto, kjer je preživel del svojega otroštva. Glavni del romana pa sestavljajo prvoosebni zapisi na blogu, oblikovani kot deli nastajajočega romana. Njihov avtor z vzdevkom Condoleezo opisuje življenje v hotelu Grand. Tam sta Filipova starša v začetku devetdesetih let vodila bordel z ukrajinskimi dekleti, razpon obiskovalcev pa je segal od unproforjevcev do lokalnih kriminalcev. Avtor v zgodbo vključi tudi komentarje različnih obiskovalcev na blogu, ki vsebujejo nasvete o pisanju, včasih že skoraj napotke za bodoče pisce kritik pričujočega romana, pa tudi čisto običajne bedaste in žaljive komentarje. Baretićev roman se tako bere kot preprosta zgodba, ki pa je vsekakor več kot to: avtor se v njem ukvarja z odnosom do vojne na Hrvaškem, kriminalnimi posli in prepletenostjo politike z njimi ter nenazadnje s sodobnim načinom anonimnega spletnega komuniciranja. Humorno obarvano pisanje o različnih tematikah, ki pa ne prekrije resnejših poudarkov in razmislekov.

Majda Peklaj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...