Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

In v gorah odzvanja

Khaled Hosseini
In v gorah odzvanja
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-01-2852-6
Naslov izvirnika And the Mountains echoed
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Jedrt Maležič
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
720 g
486 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Nova mojstrovina rojenega pripovedovalca: tretji roman avtorja uspešnic Tek za zmajem in Tisoč veličastnih sonc.

Khaled Hosseini, ameriški pisatelj afganistanskega rodu (rojen 1956 v Kabulu), je znova napisal izjemno berljivo, ganljivo in navdušujočo univerzalno zgodbo, ki presega meje med državami, kulturami, jeziki in religijami. V romanu, ki nagovarja vsakogar, so stkane in prepletene usode več generacij. Gre za roman o družini in njenih vezeh, saj so družine, kot pravi avtor, uganke, ki jih rešujemo vse življenje – in sploh ni nujno, da smo pri tem uspešni.

»Tako kot v prejšnjih dveh knjigah gre tudi v tem romanu za družinsko zgodbo več generacij. In to predvsem zato, ker menim, da je v družinskih zgodbah moč najti vse veličastne življenjske teme, od ljubezni, žalovanja, konfliktov, dolžnosti pa vse do žrtvovanja. A je vsaka družina drugačna, vsaka ima svojo enkratno zasnovo, dinamiko in vzkipljive antagonizme, pa če se imajo na videz vsi še tako radi. Zato na to temo obstajajo neskončne različice. Zame so družine uganke, ki jih razrešujemo celo življenje – in to sploh ne nujno uspešno. Rad raziskujem, kako se ljudje v družinah poskušajo povezovati, pa najsi bo to iz ljubezni, občutkov dolžnosti ali zaradi okoliščin.« (Khaled Hosseini)

Recenzija Bukla

Letošnje poletje me je službeno vodilo v London, zasebno pa v italijansko Toskano in v Črno goro ter njeno bližnjo okolico, povsod, res povsod, me je na knjižnih policah pričakala samo ena knjiga, roman In v gorah odzvanja Khaleda Hosseinija. Ameriški pisatelj afganistanskega rodu (1965) si je mednarodno slavo zagotovil že s svojim romanesknim prvencem Tek za zmajem (2003, sl. prevod 2006), srce parajočo zgodbo o Afganistancu, naturaliziranem v Ameriki, ki ga nekega poletnega dne leta 2001 pokliče njegova nespokorjena preteklost in od njega zahteva, da se vrne v rojstni kraj in izpolni svoj dolg. Tek za zmajem je bila ultimativna zgodba o moškem prijateljstvu dveh neenakopravnih fantov, ki zrasteta v moža, po njem pa je bil posnet tudi dober film. V svojem drugem, tedaj že težko pričakovanem romanu Tisoč veličastnih sonc (2008, sl. prevod istega leta) je Hosseini Afganistan prijel z druge, ženske strani in v središče postavil zgodbo o prijateljskem sobivanju dveh žensk različnih generacij, ki ju neizbrisno poveže njuna usoda. Tudi ta roman je naletel na izjemen odmev pri bralcih in tudi pri nas posegel po prodajnih višavah. Svoj talent za mojstrsko pripovedovanje zgodb Hosseini izpričuje tudi v svojem tretjem delu, ki je izvirno izšlo sredi letošnje pomladi, zdaj pa ga imamo v slovenskem prevodu. Za razliko od prejšnjih dveh romanov, kjer je bilo zgodba osredninjena na tak ali drugačen par glavnih junakov, je v delu In v gorah odzvanja, kot pokaže že začetek romana, ki je zgodba v zgodbi, struktura bolj fragmentirana, saj nam avtor želi izpisati široko zastavljeno fresko afganistanskega življenja v zadnjega dobrega pol stoletja. Začetna lika romana sta tokrat brat Abdulah in sestra Pari, ki ju življenjska usoda loči v občutljivem obdobju njunega odraščanja, ob čemer Abdulah priseže, da se bosta njuni poti nekoč spet združili. Hosseini v nadaljevanju svojo pripoved razširi na osebe, ki so z bratom in sestro povezane na različne načine, posredno in neposredno, vleče jo čez desetletno časovno obdobje in geografsko raztegne precej čez meje Afganistana, tudi do Pariza ter pred nami s svojim mojstrskim pripovednim talentom splete čustveno angažirano paradružinsko kroniko, ki vas bo vznemirjala tudi potem, ko boste zaprli knjigo.

Samo Rugelj, Bukla 93

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...