Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ingrid Rosenfeld

Jurij Hudolin
Ingrid Rosenfeld
27,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-242-510-4
Leto izdaje izvirnika 2012
Urejanje Jelka Ciglenečki, Miljana Cunta

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
350 g
196 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Navidez običajna življenjska zgodba Ingrid Rosenfeld se dogaja ne povsem običajni ženski: ženski širokih obzorij in prefinjene inteligence, izzivalne lepote in spokojne preudarnosti. Skoraj neizogibno je torej, da bosta mirno gladino utečenega razburkala vase zagledana in objestna padla angela prve lige, ki vsak s svojega gledišča izigrata mladostno ranljivost. Bohotno razcvetanje ženske, ki vsakič znova prelisiči usodo, ovija razkošna mreža aluzij iz svetovne književnosti, kar vpenja Ingridino življenje na obod razburkanega 20. stoletja. Življenje, ki neomajno sili dalje, si namreč zatočišče poišče prav v literaturi. Ta pred nami oživi kot samostojni protagonist: zrcali, namiguje, odstira in zapeljuje. Poklon »čisti, globoki in jasni ljubezni« Ingrid Rosenfeld je torej tudi ali morda predvsem hvalnica knjigam, ki nas vračajo na mesta, kjer smo že bili, silijo tja, kamor bi sami le stežka zašli, in osvobajajo vsega, kar smo.

Recenzija Bukla

Ingrid Rosenfeld je četrti roman Jurija Hudolina, sicer predvsem pesnika, a tudi prevajalca, pisca romanov, kratkih zgodb, publicističnih besedil in scenarijev za dokumentarne filme. Delo, ki je izšlo le malo za njegovo zbirko kratkih zgodb Na Kolodvorski ulici nič novega, je izhajalo kot podlistek v časopisu Večer in je pravzaprav izmišljena biografija nosilke imena romana. Gre za zgodbo o osmi hčerki veleposestnice Tinkare Vipotnik in judovskega trgovca Amona Rosenfelda, ki se skozi življenje prebija z nadpovprečno inteligenco, ljubeznijo do književnosti in pa, žal, presneto slabo izbiro moških spremljevalcev. Kar je v delu najopaznejše, pa ni sama zgodba, temveč Hudolinovo besedno inovatorstvo, kjer v oči bodejo bodisi izmišljene besede (ali pa vsaj njihovo pregibanje) bodisi poslovenjene tujke. Medtem ko bo takšen jezik nekatere zagotovo zmotil, bodo drugi nad besednimi igrami bržkone navdušeni. Preverite sami!

Vesna Paradiž, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...