Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Izgubljeni koraki

Alejo Carpentier
Izgubljeni koraki
29,80 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Nova revija
Zbirka Samorog
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6580-21-2
Prevod Ferdinand Miklavc
Spremna beseda Ferdinand Miklavc

Tehnične lastnosti
trda vezava
325 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
srednjeameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman je nastal leta 1947, zamisel pa je avtor dobil med potovanjem po Venezueli, kjer je spoznaval tudi zaselke prvinskih domorodnih plemen v deževnih pragozdovih v porečju Orinoca.
Junak romana, glasbenik latinskoameriškega porekla, se želi iztrgati vezem sodobne civilizacije, ki jo simbolizira velemesto, v katerem živi kot suženj časa. Znajde se v konfliktu, saj išče svoje bistvo v preteklosti, vpet pa je v dogajanje v sedanjosti. To je roman o izgubljenosti človeka v sodobnem času. Naturalizirani meščan metropole, iztrgan iz svoje nekdanje domovine, ki v romanu sploh ni predstavljen z imenom in si še ni opomogel od strahot svetovne vojne in nacizma, ki ga je spoznal med popotovanjem po Evropi, je v mnogih
lastnostih avtobiografska figura. Carpentier sam je pojasnil, da so vse osebe v delu iz resničnega življenja.
Med potovanjem v Amazonijo, kamor junak odide po naključju, s povsem praktičnimi načrti o iskanju preprostih glasbil in izvora glasbe, spozna smisel in prvinskost človeškega bivanja, tudi med ljudmi iz davno minulih časov, celo iz kamene dobe. Ob tej izkušnji, ki je tudi erotična in ljubezenska, sklene, da se bo civilizaciji in vsemu, s čimer ga ta stiska, iztrgal in zaživel pravo in polno življenje v prvinskem okolju in sredi prvinskih ljudi.
Vendar pa se ne zna odpovedati nekaterim principom, ki so v veljavi v civiliziranem svetu, iz katerega se hoče umakniti, in to mu prepreči uresničiti cilj. Svet, v katerega hoče, ga zavrne, ker se mu ne zna zgolj prepustiti, saj vanj ne prihaja »čist« v smislu neomejene odprtosti za vsak trenutek sproti – ker ne dojame pravi čas, da njegova preteklost sredi resnične, prave zgodovinske preteklosti, ki je pravzaprav nova sedanjost, v katero se odpravlja, nima vrednosti in nobenega pomena in da je zgolj usodna ovira na njegovem povratku v rajski svet. Junak je na neki način pasiven, ker pravočasno ne preseže ujetosti v okvire sveta, iz katerega prihaja. Ponovno popotovanje ga ne privede nikamor, povratek v zgodovino in raj ni več možen.

Recenzija Bukla

Kubanski pisatelj (1904−1980), novinar in muzikolog je širšim množicam poznan po svojem baročnem stilu pisanja in teoriji magičnega realizma. Z družino se je veliko selil, mati je Rusinja, oče Francoz, živeli so v Švici, na Kubi, v Franciji, nato pa se je 1920. leta vrnil v Havano, kjer je študiral. Njegova potovanja in ljubezen do glasbe se zrcalijo tudi v junaku romana, ki pred pastmi sodobnega časa pobegne v zaraščeno Amazonijo ter tam raziskuje preprosta glasbila in spoznava prvinske ljudi. A urbani svet mu je vcepil že preveč principov.

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...