Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Izpovedi maske

Jukio Mišima
Izpovedi maske
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-6751-38-4
Naslov izvirnika Kamen no kokuhaku
Leto izdaje izvirnika 1949
Prevod Peter J. Vojvoda, Andrej Zavrl
Urejanje Brane Mozetič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
300 g
178 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
japonsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Jukio Mišima (1925-1970) se je kot Kimitake Hiraoka rodil v Tokiu v družini, ki ji je vladala očetova mati. Babica je Mišimo, starega manj kot mesec dni, vzela otrokovi materi in ga vzgajala sama. Deček se ni smel družiti z drugimi fanti in njegova družba je bila omejena na nekaj deklet in žensk. Kot mladenič je bil šibak in suhljat, pri tridesetih pa je začel negovati kult možatosti in izgrajevanja telesa: začel je dvigovati uteži, se naučil borilnih veščin ter začel nositi usnje, uniforme in široko odpete športne srajce. Leta 1958 se je poročil ter imel hčerko in sina. Pričel je zagovarjati ideologijo, ki je možatost povezovala z nacionalizmom, ter ustanovil svojo zasebno vojsko, s katero je poskušal obvarovati tradicionalne japonske vrednote. 25. novembra 1970 je s svojimi štirimi najzvestejšimi člani vdrl na sedež Poveljstva samoobrambnih sil, kjer pa njegovo zadržanje generala in govor vojakom nista naletela na nič drugega kot na posmeh. Mišima je takoj zatem izvedel obredni samomor sepuku.

Mišima je na tokijski univerzi diplomiral iz prava in se najprej zaposlil v državni upravi, potem pa delal kot svobodni novinar, pisatelj, režiser, oblikovalec in igralec. Pri šestnajstih je objavil svojo prvo kratko zgodbo pod umetniškim imenom Jukio Mišima, nato pa napisal še na desetine zgodb, romanov in iger, posnel več filmov in v mnogih tudi sam nastopil. Zaslovel je že s svojim drugim romanom, Izpovedi maske (1949), večinoma avtobiografsko pripovedjo mladeniča, ki se zave svojih istospolnih nagnjenj. Prvoosebni pripovedovalec je do sebe neizprosen in v samoanalizi nadvse temeljit, a hkrati še duhovit. Že pri štirih letih odkrije privlačnost preprostih moških težavnih življenj in s tem tudi usodno značilnost svoje želje: poželenje je zanj zmeraj zvezano s tragedijo in nevarnostjo in vsi trije skupaj se večkrat pojavljajo v obliki krvavega sadomazohizma. Bralci, še posebej homoseksualci z zahoda, so od samega začetka občudovali Mišimovo erudicijo, občutljivost, eksotičnost in eksplicitnost seksualnih fantazij, obenem pa so Izpovedi maske prežete z referencami na zahodnjaško homoseksualno zgodovino (Michelangelo, Wilde, Proust, sveti Sebastjan itn.). Mišima velja danes za klasika literature 20. stoletja.

Recenzija Bukla

Drugi roman Jukia Mišime (1925–1970) iz leta 1949, s katerim je ta vsestranski japonski umetnik (pesnik, igralec, filmski režiser itn.), ki je prvo zgodbo objavil že pri šestnajstih letih, zaslovel, je večinoma avtobiografsko delo o mladeniču, ki se že v rani mladosti zave svoje istospolne usmerjenosti in jo brezkompromisno ter natančno in občutljivo, hkrati pa tudi ironično analizira in raziskuje tudi prek sklicevanja na zahodnjaški kulturni (homoseksualni) kanon, denimo na Michelangela, Wilda in Prousta, s čimer si je ta roman prislužil status literarne klasike. Mišima je bil kot mladec šibkega telesa, pri tridesetih letih pa je začel negovati kult možatosti, poročil se je in imel otroke, njegova homoseksualnost je bila predmet mnogih polemik, ustanovil je zasebno vojsko, s katero je skušal obvarovati tradicionalne japonske vrednote, ko pa je brez učinka (če odštejemo posmehovanje) leta 1970 napadel tokijski sedež japonskega poveljstva samoobrambnih sil in tam zadržal generala, mu ni preostalo drugega, kot da je izvedel ritualni samomor.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...