Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Jaga baba je znesla jajce

Dubravka Ugrešić
Jaga baba je znesla jajce
22,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba V. B. Z.
Zbirka Izbrana dela hrvaške književnosti
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-6468-56-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Sonja Polanc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
260 g
257 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
hrvaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ena od ostarelih junakinj v romanu pravi: »Zakaj si ne izmislite česa, da bi starci lagodno škripnili, ne pa, da jih nadlegujete s podaljševanjem starosti!«, in zaključi z: »Drek! Kakšno podaljševanje starosti neki?! Podaljšajte mladost, ne pa starosti!«

Roman je nastal na pobudo škotske založbe Canongate, ki je zasnovala zbirko Miti in k njej povabila zveneča pisateljska imena, da reinterpretirajo izbrani mit in ga umestijo v sodobni kontekst. Ugrešićeva izbere slovanski mitski lik jage babe, nekakšne čarovnice, ki je po potrebi dobra ali zla, nepredvidljiva in muhasta. Z ironijo in trpkim humorjem napisan trodelni roman se bere na dušek, grenak smeh in premislek so argumentirane prekinitve.

Recenzija Bukla

Dubravka Ugrešić je svoj peti roman napisala na pobudo škotske založbe Canongate, v kateri so zasnovali zbirko Miti in k njej pritegnili nekatera največja sodobna pisateljska peresa. Svojo tridelno pripoved je naslonila na lik jage babe – demonskega čarovniškega bitja, značilnega (predvsem) za slovansko mitologijo –, da bi na ta način demitizirala sodoben pogled na starost. V prvem delu avtorica prek opisovanja zapletenega odnosa s svojo ostarelo materjo poda intimen pogled na staranje. V drugem delu – v katerem je pripoved umeščena v wellness hotel, ta sodobni tempelj kulta mladosti – neusmiljeno pobija sladkobno, lažnivo olepševanje starosti in le-to v karnevalskem duhu prikaže v vsej njeni grotesknosti, s čimer ji podeli resnično, subverzivno moč. Tretji del pa je nekakšna etnološka analiza posameznih potencialno emancipatornih vidikov lika jage babe in razgaljanje njihove povezave z romaneskno tvarino. V romanu je prisotno za pisateljico značilno ironično (metafikcijsko) samonanašanje, domiselno začinjeno z duhovitimi freudovskimi lapsusi.

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...