Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Jakob von Gunten

Dnevnik
Robert Walser
Jakob von Gunten
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-242-390-2
Naslov izvirnika Jakob von Gunten
Podnaslov izvirnika Ein Tagebuch
Leto izdaje izvirnika 1978
Prevod Mojca Kranjc
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
trda vezava
14 x 21,5 cm
320 g
159 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
švicarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman je napisan v obliki nedatiranih dnevniških zapiskov Jakoba von Guntna, potomca »dobre družine«. V njih mladenič opisuje čas, ki ga je preživel v šoli za služabnike. Tja se je podal v želji, da bi si življenjsko pot začrtal sam, brez pomoči staršev ali starejšega brata, uveljavljenega slikarja,  in v prepričanju, da mora začeti »spodaj«, na dnu družbene lestvice. Šolski program je sestavljen le iz učenja na pamet in čiščenja, a sčasoma se med Jakobom in strogim predstojnikom zavoda, gospodom Benjamento, razvije svojevrsten odnos. Po smrti predstojnikove sestre in edine učiteljice, gospodične Lise, se življenje na zavodu začne korenito spreminjati in šola naposled preneha delovati. Gospod Benjamenta poišče službo vsem svojim gojencem razen Jakobu; njega pa povabi, da skupaj z njim zapusti mestno življenje in odide v puščavo. Skozi skop, nevsiljiv  jezik romana se svetlikajo diskretna duhovitost in lucidna opažanja človekove narave in urbane kulture v živahnem velemestu, kakršno je bil Berlin pred prvo svetovno vojno.

Recenzija Bukla

Zanimanje za švicarskega pisatelja Roberta Walserja (1878–1956) je v zadnjih letih pri nas precej zraslo, saj je leta 2009 izšel njegov Ropar, potem pa 2011 še Spisi Fritza Kocherja in Življenje poeta (oboje v eni knjigi) ter pričujoči, razvojni roman, ki ga je Walser napisal v času svojega bivanja v Berlinu, izšel pa je leta 1909. Glavni lik romana (tudi avtobiografsko zasnovani) je mladenič, ki dnevniško pripoveduje o življenju v šoli za služabnike, Zavodu Benjemant, zastareli ustanovi, kjer se bolj malo učijo, saj primanjkuje učiteljev, v glavo pa jim vbijajo predvsem potrpežljivost in pokorščino, kar pripovedovalec, ki je sicer iz dobre družine, a je vseeno prepričan, da mora začeti iz nič, bistro reflektira. S svojo samoniklostjo s predstojnikom zavoda sčasoma vzpostavi poseben odnos, kar ga na koncu, za razliko od ostalih, usmeri na novo pot.

Samo Rugelj, Bukla 76

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...