Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Jezusovo otroštvo

J. M. Coetzee
Jezusovo otroštvo
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-282-005-3
Naslov izvirnika The Childhood of Jesus
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Tina Vrščaj
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
530 g
343 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
afriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Moški srednjih let in petletni fant, njegov varovanec, z ladjo prispeta v tujo, špansko govorečo deželo, da bi začela novo življenje. Starih spominov nimata več. Znajdeta se v družbi socialne blaginje, kjer vsak prišlek dobi stanovanje, službo in finančno podporo, javni prevoz pa je zastonj. Moški se zaposli v pristanišču in z drugimi delavci razpravlja o ureditvi družbe, o naravi in smislu dela ter drugih etičnih vprašanjih. Nepredvidljivo dogajanje, ki po malem polzi onstran racionalne doumljivosti, se zaplete, ko moški fantu najde mater. Fant postane neukrotljiv, samosvoj – podoben kvečjemu Malemu princu ali don Kihotu – kot tak pa trn v peti družbi, ki jo postopoma lahko ugledamo tudi kot družbo birokratskega enoumja.

John Maxwell Coetzee (1940), Nobelov nagrajenec, se je rodil v Cape Townu. V mladosti je nekaj časa živel v Angliji in Ameriki, se nato za več desetletij vrnil v Južno Afriko, leta 2002 pa je novo življenje poiskal v Avstraliji.

Recenzija Bukla

Južnoafriški pisatelj J. M. Coetzee, dvakratni dobitnik bookerjeve nagrade in Nobelov nagrajenec, je s svojim pisanjem pogosto skrivnosten, večpomenski in presenetljiv. Klasičen primer njegovega pisateljskega pristopa je njegovo delo Sovražnik (v izvirniku Foe), ki se ves čas poigrava z bralcem, dokler ga ne preseneti s koncem, ki preobrne branje vsega romana. Iz podobnega, vendar še bolj zastrtega pripovednega korena vznika tudi njegov najnovejši roman Jezusovo otroštvo (izvirni izid 2013), nenavadna zgodba o moškem in otroku, ki prispeta v tujo, špansko govorečo deželo, da bi tu začela z novim življenjem. Njuna preteklost je zakrita v nejasnost, denimo to, kje se odvija zgodba in kdaj ter v kakšni družbi in s kakšno resnično družbeno ureditvijo sta pristala. Ko moški otroku poišče mater, torej ne osebo, ki bo nadomestila njegovo mater, ampak osebo, ki dečka sicer ne pozna, vendar postane njegova prava, avtohtona mati, začne zgodba zavijati v nepredvidljivo smer, saj začne deček kazati povsem nenavadno neukrotljivost in samosvojost. Roman, pri katerem bodo dvoumne aluzije na biblijsko zgodbo in pa tudi druge, sodobne distopične literarne zgodbe, navdušile marsikaterega knjižnega sladokusca. Izzivalno.

Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...