Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Julija ali Nova Heloiza

Izbrani odlomki
Jean-Jacques Rousseau
Julija ali Nova Heloiza
19,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba DZS
Zbirka Klasje
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-02-0051-2
Prevod Radojka Vrančič
Spremna beseda Tone Smolej

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
288 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rousseaujev roman Julija ali Nova Heloiza vstopa na slovensko literarno področje prvič, v imenitnem prevodu Radojke Vrančič, in sicer kot izbor pisem, ki jih povzema po francoski študijski izdaji. Izčrpna spremna beseda dr. Toneta Smoleta nas popelje v čas Francije v 18. stoletju in podrobneje predstavi znamenite francoske enciklopediste, od katerih se je Rousseau pozneje razšel. Predromantično Rousseaujevo navdušenje nad naravo in poudarjena čustvenost literarnih oseb napoveduje v literaturi novo obdobje ali, kot pravi Katarina Bogataj Gradišnik: \"Nova Heloiza je pripravila pot v romantiko kot manifest novodobne, nebrzdane subjektivnosti. Odkrila je individuum in naravo ter povzdignila spontano čustvo in fantazijo nad razsvetljeni razum\". Spremna beseda povzema tudi odziv romana v Rousseaujevem in poznejšem času, saj je ta doživel izjemen uspeh in sprožil številne polemike in občudovanje, med slovenskimi avtorji zlasti pri Stritarju. Delo je umeščeno v učni načrt za gimnazijski program; dijakom ter študentom in starejšim bralcem bo dragocena spodbuda pri razumevanju nekdanjega čustvovanja in Rousseaujevega navdušenja nad naravo.

Recenzija Bukla

V zbirki Klasje tokrat predstavljajo sloviti roman v pismih, v katerem je francoski renesančni mislec J. J. Rousseau na novo ovekovečil znani motiv prepovedane ljubezni med učiteljem in učenko, v pokrajini nekje blizu švicarskih Alp ter že v času svojega nastanka na veliko presenečenje pritegnil veliko pozornost bralcev. V pričujoči izdaji so objavljeni izbrani odlomki romana, ki v izvirniku obsega kar šest debelih zvezkov, spremlja pa jih temeljita uvodna študija profesorja primerjalne književnosti Toneta Smoleja.

Matevž Rudolf

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...