Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Jutta Heim

Immanuel Mifsud
Jutta Heim
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-322-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Jutta Heim
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Vera Pejovič, Peter Semolič
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 16 cm
430 g
149 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
malteško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Jutta Heim se osredinja na egocentričnega malteškega igralca, ki ga karakterizirajo uspešna kariera na odru, aktivno spolno življenje, a tudi vse bolj naraščajoče nezadovoljstvo s samim seboj. Po prisilni upokojitvi zaradi zdravstvenih težav in po smrti dolgoletne ljubice bi rad ponovno vzpostavil čustvene vezi s hčerjo, sestro in partnerico, a se tudi pomiril s svojo preteklostjo, v kateri je pomembno vlogo odigrala Jutta Heim, natakarica, ki jo je leta 1980 spoznal v Vzhodnem Berlinu in z njo preživel noč in ki ji je skozi trideset let pošiljal pisma, na katera pa mu ni nikoli odgovorila.

O avtorju

Immanuel Mifsud (1967), predavatelj na Univerzi na Malti, je vodilna oseb¬nost malteške književnosti. Objavil je več proznih in pesniških knjig. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim evropsko nagrado za književnost (2011) in nacionalno knjižno nagrado za prozo (2014).

Recenzija Bukla

Kratki roman Jutta Heim iz leta 2014 je šele četrti prevod iz malteške književnosti v slovenščino in drugi avtorjev (pred tem so izšle njegove pesmi), pri čemer velja pripomniti, da je Immanuel Mifsud (1967) morda najbolj izpostav­ljeni in čislan malteški literat. Osrednji lik romana, strukturiranega okoli večinoma kratkih poglavij, ki se po principu filmske montaže gibljejo med različnimi časovnimi intervali in različnimi obdobji, je uspešni, obenem pa samoljubni malteški igralec Erik Xerri, ki skuša ob koncu svoje kariere, po smrti svoje dolgoletne ljubice, povleči skupaj niti svojega življenja, se torej spet povezati z odtujeno hčerko in popraviti odnos s partnerico, pri čemer v njegova razmišljanja ves čas vdira njegova bežna avantura z naslovno Jutto Heim. Natakarico z dolgimi plavimi lasmi je spoznal pred leti v vzhodnem Berlinu, z njo preživel noč, potem pa je ta naslednji dan že izginila iz njegovega življenja, in tudi po vrnitvi domov ni mogel več navezati stika z njo, saj ni odgovarjala na njegova pisma. To ima Erik za svoj ljubezenski neuspeh, morda celo edini v svojem življenju, zato se odloči, da jo na stara leta spet obišče v zdaj enotni nemški prestolnici. Priljuden malteški roman o razčiščevanju lastne ­preteklosti.

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...