Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kamen potrpljenja

Atiq Rahimi
Kamen potrpljenja
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-01-2274-6
Naslov izvirnika Syngué sabour
Podnaslov izvirnika Peirre de patience
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Metka Zorec
Urejanje Andrej Koritnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
300 g
139 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kamen potrpljenja je pretresljiv zapis usode mlade muslimanske ženske v represivnem afganistanskem režimu. Ob vzglavju svojega moža, medtem ko se zunaj prižigajo in ugašajo bombne zvezde, pred nami sestavlja mozaik svojega življenja in nam počasi odpira srce.

Mož leži v komi, nepremičen in nem, brez slehernega upanja na ozdravitev. Mlada ženska mu pripoveduje o svojem življenju, brez zadržkov in strahu, prvič nekompromisno iskreno. Osvobaja se težkega bremena zakonskih, družbenih in verskih spon, vse do razkritja bridke skrivnosti. Kot bi govorila synguéju sabouru, mitološkemu kamnu potrpljenja, ki vpija nesrečo vseh trpečih, dokler se ne razpoči in osvobodi nesrečnega pripovedovalca vseh zaupanih tegob.

Atiq Rahimi je po sovjetski invaziji emigriral na Zahod in se uveljavil kot pisatelj in filmar.

Recenzija Bukla

Rahimi (1962), v afganistanskem Kabulu rojeni pisatelj, je po sovjetski invaziji konec sedemdesetih let emigriral na Zahod, kjer je začel ustvarjati v francoščini, za Kamen potrpljenja pa je leta 2008 prejel Goncourtovo nagrado. Kraj dogajanja romana je nekje v Afganistanu, kamor so se bogovi zadnja desetletja večinoma prihajali le jokat, eden od protagonistov romana pa je v tilnik ranjeni in že več kot tri tedne negibni vojak. Ne jé, ne pije, a še kar živi, ob njegovem ležišču za ozdravitev moli njegova žena, v sosednji sobi jokata hčerki. Vse bolj stresna situacija žensko pripelje do tega, da začne negibnemu moškemu pripovedovati svojo zgodbo, njena spoved pa je neke vrste analiza afganistanske družbe, položaja žensk v njej, njihove nemoči, s katero jih stiska tradicija, a hkrati njihove nepopustljivosti, s katero skušajo te pogumne ženske prebiti dane okvirje. Njen monolog in razvoj dogajanja, vreden dramske uprizoritve, je vse bolj energičen in vse bolj odkrit, kar dviguje napeto pričakovanje moškega odziva, konec pa je svojevrsten vrhunec. (Po zgodbi je bil pred kratkim posnet tudi film, pri nas ga pričakujemo drugo leto. Razkošen minimalistični roman.

Samo Rugelj, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...