Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Keltove sanje

Mario Vargas Llosa
Keltove sanje
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Učila International
Zbirka Žepna knjiga
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-00-1523-9
Naslov izvirnika The Dream of the Celt
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Barbara Pregelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 13 cm
436 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
perujsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nobelova nagrada za književnost 2010

Prigoda, o kateri beremo v romanu, se začenja v Kongu leta 1903, končuje pa v nekem londonskem zaporu 1916.
Govori o življenjski poti legendarnega moža, Irca Rogerja Casementa, junaka in podleža, izdajalca in svobodomiselneža, moralista in amoralneža, čigar večplasten lik je zatonil po njegovi smrti in se znova pojavil.

Casement je bil eden prvih Evropejcev, ki so spregovorili o grozotah kolonializma. O njegovih potovanjih v Belgijski Kongo in v južnoameriško Amazonijo obstajata dve izjemni poročili, ki sta ganili družbo njegovega časa. Ti dve potovanji in to, kar je doživel na poti, je Casementa za vedno spremenilo ter ga vzpodbudilo, da se je podal še na eno pot, tokrat intelektualno in državljansko, ki pa je bila zanj še bolj uničujoča.
Tokrat se je postavil po robu Angliji, ki jo je občudoval in proti kateri se je začel dejavno boriti na strani irskega nacionalizma. Tudi v zasebnem življenju je bil Roger Casement večplastna oseba: objava odlomkov iz dnevnikov, katerih resničnost ni bila nikoli dokazana, je v zadnjih dneh njegovega življenja razkrila njegove divje spolne dogodivščine, s katerimi si je prislužil zaničevanje številnih rojakov.
Keltove sanje popisuje življenjsko dogodivščino, skozi katero se nam tema človeške duše razkrije v svojem bistvu, in zato tudi kot zelo umazana.

Recenzija Bukla

Obsežni roman Nobelovega nagrajenca za leto 2010 v izmeničnem toku med sedanjim pripovednim časom in preteklostjo spleta fiktivno biografijo irskega borca za svobodo in človekove pravice Rogerja Casementa (1864–1916). Ta je prvič zaslovel leta 1904, ko je po naročilu britanske vlade raziskal nečedne posle belgijskega kralja Leopolda v Kongu, sedem let pozneje pa razkrinkal nečloveško izkoriščanje indijanskih delavcev v Peruju. Za svoje delo je prejel plemiški naziv, ki pa ga pozneje ni rešil pred zaporom zaradi sodelovanja v boju za irsko neodvisnost niti pred smrtno obsodbo, ko so v javnost pricurljali promiskuitetni odlomki iz njegovih dnevnikov. Llosovo izbiro protagonista je mogoče brati tudi kot postkolonialno kritiko (evrocentrične) oblasti. Pripovedovalčevo poročilo o dogodkih iz Casementovega življenja se zdi na prvi pogled odmaknjeno in neosebno, toda podoba literarnega junaka je kljub vsemu izrisana z veliko mero naklonjenosti in sočutja do Casementove tragične usode.

Ana Geršak, Bukla 78

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...