Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ki jo je megla prinesla

Feri Lainšček
Ki jo je megla prinesla
27,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kondor
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4554-7
Spremna beseda Urban Vovk
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
19 x 13 cm
290 g
256 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Ponatis najboljšega romana sodobnega slovenskega klasika, po katerem je bil posnet tudi film.
Lainščkov z nagrado Prešernovega sklada nagrajeni roman je prvič izšel leta 1993 in je v marsikaterem pogledu primerljiv s predhodnikom Namesto koga roža cveti, za katerega je avtor leto prej prejel prvega od svojih dveh kresnikov.
Roman govori o večnih vprašanjih vere in dvoma, ki si ju zastavlja kaplan Jon Urski, vztrajni iskalec nečesa, kar naj bi že imel. Mokuš, kamor je cerkveni mož kazensko poslan, je močvirki svet, ki deluje kot fantastičen in iracionalen ekvivalent cankarjanskega Blatnega Dola in postane čude(že)n prostor protagonistovega tragičnega bogoiskateljstva.
Soočenje s tradicionalističnim ruralnim svetom tako v Lainščkovem osmem romanu še zdaleč ni prostor uspešnega duhovnega razčiščevanja in zbliževanja z božjim, temveč gre prej za kompleksen odsev idealistovega razočaranja nad stanjem stvari v svetu in njegove »kronične« razpetosti med dvomom in vero, kjer je, prosto po Descartesu, dvomu mogoče podvreči vse razen dvoma samega.

Recenzija Bukla

Lainšček je bil v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja vroč kot pisatelj in tudi kot avtor literarnih predlog za filmske adaptacije. Najprej so ekranizirali njegov kresnikov roman Namesto koga roža cveti, ki je izšel leta 1991, tri leta kasneje pa je v režiji Andreja Mlakarja zaživel še kot Halgato. Potem je bil z nagrado Prešernovega sklada nagrajen leta 1993 sedaj že skoraj klasični Lainščkov roman Ki jo je megla prinesla, na prelomu tisočletja pa je na platnu zaživel kot Mokuš. Zgodba o katoliškem duhovniku Jonu Urskem, ki prekrši cerkveni red, zaradi česar mora oditi v Mokuš, zapuščeno faro sredi moč virja, ki je po skrivnostni smrti prejšnjega župnika ostala brez duhovnega voditelja, vse pa začne voditi v smer, da Urski začne ponav ljati usodo umrlega duhovnika (vključno s fatalno »ki jo je megla prinesla« Magdo, ki ljubi duhovnike zato, ker jih hoče ugrabiti Bogu), je sedaj izšla še v Kondorju s spremno besedo Urbana Vovka in obsežno bibliobiografijo Ferija Lainščka, ki jo je ses tavil Matjaž Hočevar.

Samo Rugelj, Bukla 137

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...