Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Klavirski avtomat

Kurt Vonnegut
Klavirski avtomat

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-274-218-8
Naslov izvirnika Player Piano
Leto izdaje izvirnika 1980
Prevod Ana Barič Moder
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
470 g
389 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Klavirski avtomat je romaneskni prvenec Kurta Vonneguta ml., v katerem prerešeta teme, ki jih bodo akademiki razčlenjevali in dramatizirali v prihajajočih stoletjih. Njegova družba prihodnosti – Vonnegut je stanje spoznal kot uslužbenec v podjetju General Electric, kjer so stroji vse hitreje nadomeščali ljudi – je mehanična in kruta, brezbrižna za človeške posledice, malone vzklikajoča ob kopičenju človeške stiske. Protagonist romana Paul Proteus, inženir v podjetju Iliumstroj, prvi z grozo opazi to spremembo, nato pa se trudi obrniti smer zamenjave človeške delovne sile s stroji. Njegov upor je žlahtno vonnegutovski – divje zabaven, smrtno resen in grozljivo blizek resničnosti.

Boji Iliumstroja in Paula so premišljena karikirana različica zgodovinskega in naraščajočega delavskega boja za uveljavitev dostojanstva in smisla človeške delovne sile. Roman predoči vse Vonnegutove pomisleke in poglede na véliko dilemo stoletja tehnološke prevlade: duhovne potrebe prebivalstva ne smejo služiti tehnološkemu in posttehnološkemu gospodarstvu.

Recenzija Bukla

V času knjižnih trilogij Igre lakote, Razcepljeni itn. k nam prihaja prevod romanesknega prvenca Kurta Vonneguta (1922– 2007), ki je izšel leta 1952 in obravnava distopijo, v kateri ima glavno vlogo avtomatizacija. Zgodba se odvija v bližnji preteklosti (v kateri se glede na izid romana sicer zdaj nahajamo mi). Družba in njena industrijska proizvodnja sta povsem avtomatizirani – razlog za to sta poprejšnja vojna in odsotnost delavcev, ki je inženirje prisilila v izdelavo strojev. Zato človeški delavci skoraj niso več potrebni. To seveda ustvarja nove konflikte med zgornjim družbenim razredom (menedžerji in inženirji), ki zagotavljajo delovanje družbe, in nižjim razredom (odvečni ljudje), ki so jih zamenjali stroji. Tako imenovani Iliumi so razdeljeni na del, kjer biva višji razred, na del, kjer so stroji, in na del, kjer bivajo vsi preostali. Vonnegut v tem delu, pri katerem je črpal iz lastnih izkušenj, ko je po drugi svetovni vojni nekaj časa delal pri ameriškem industrijskem gigantu General Eletrics, kjer so izdelovali turbine, letalske motorje itn., nakazuje motive, ki jih je razvijal v svojem poznejših delih. Ob tem se zgleduje po znanstvenofantastičnih klasikah, kot sta bila Huxleyjev Pogumni novi svet in Zamjatinov Mi.

Samo Rugelj, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...