Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Knjiga
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-759-8
Naslov izvirnika Książka
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Jana Unuk

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
190 g
136 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V Knjigi (2011) pisatelj upoveduje zapleteno zgodbo treh rodov svoje družine na ozadju zgodovine poljskih Židov od druge svetovne vojne, povojnega komunizma in marca 1968 prek vojnega stanja do danes. Pripoveduje s skopimi sredstvi, v kratkih prebliskih vpogleda mu običajni predmeti: ključi, kavni aparat, cigaretni ustnik, pomagajo osvetliti človeka, dogodek ali spomin. Osebe, poimenovane samo po svoji vlogi v družini, tudi same posegajo v naracijo ter s tem opozarjajo na dogovornost opisovanja sveta v razcepu med fikcijo in resničnostjo. Intimna, avtobiografska družinska zgodba se skozi pripoved preobraža v fikcijo z univerzalnejšim pomenom.

Prevod je finančno podprl Poljski knjižni inštitut – prevodni program.

Recenzija Bukla

Poljski avtor Mikolaj Łoziński (1980) je med študijem v Parizu pomagal slepi psihoanalitičarki, učenki Jacquesa Lacana (»Bil sem njene oči.«), ki mu je zmeraj znova zastavljala vprašanja v zvezi z njegovo družino. S tem je na svojevrstno pronicljiv način spodbudila avtorjevo razmišljanje o preteklosti svojih bližnjih, rezultat pa je delo Knjiga, fragmentarno pisana družinska kronika treh generacij, ki so jih ključno zaznamovali trije osnovni zgodovinski dogodki, močno aktualni tudi na Poljskem: druga svetovna vojna, družbenopolitična vrenja leta 1968 ter razkroj socializma konec osemdesetih let. V komunikacijo s svojimi najožjimi družinskimi člani pisatelj stopa prek poglavij, poimenovanih po predmetih (Telefon, Ključi, Poročni prstan), ki tako ali drugače tudi odigrajo svojo vlogo v teh literariziranih družinskih spominih. Intimno in univerzalno.

Samo Rugelj, Bukla 95-96

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...