Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Knjiga o Baltimorskih

Joël Dicker
Knjiga o Baltimorskih
34,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kapučino
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4527-1
Naslov izvirnika Le livre des Baltimore
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Iztok Ilc
Urejanje Darja Marinšek

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
620 g
541 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
švicarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Marcus Goldman išče navdih za nov roman. Naključno srečanje z mladostno ljubeznijo ga napelje k premišljevanju o svojem otroštvu, ko je, sam iz družine Goldmanov iz Montclaira, občudoval drugo vejo Goldmanov, karizmatične Baltimorske, ter jim zavidal srečo in bogastvo. Vse do tragedije. Tragedije, ki je skalila njihovo brezmadežno podobo. V Marcusovih spominih se pred nami odstre pripoved o skrivnostih, lažeh, častihlepju in zavisti.

Švicarski pisatelj Joël Dicker (1985) je bralce najprej navdušil s prvencem Resnica o aferi Harry Quebert, zanj prejel dve pomembni francoski literarni nagradi in se zavihtel na vrhove lestvic. Joël Dicker se je rodil leta 1985 v Ženevi. Študiral je pravo in na ženevski univerzi leta 2010 magistriral. Njegova kariera na področju pisanja se je sicer začela že v zgodnjem otroštvu, saj je pri desetih letih začel izdajati mesečno revijo o živalih. Sedem let je bil njen urednik, za kar je bil tudi nagrajen in si prislužil naslov najmlajšega švicarskega urednika. Kot otrok je poletja preživljal v Novi Angliji, zlasti v Stoningtonu in Bar Harborju v zvezni državi Maine. Resnica o aferi Harry Quebert je Dickerjev tretji roman, ki je v francoščini prvič izšel septembra 2012. Postal je pravi založniški fenomen, saj je bilo v manj kot letu prodanih 2 milijona izvodov, številke pa od takrat le še rastejo – zdaj je knjiga prevedena že v več kot 40 jezikov. Za knjigo je prejel veliko nagrado Francoske akademije in »malega goncourta«, nagrado Goncourt des Lycéens, ki jo podeljujejo mlajšim piscem. Resnica o aferi Harry Quebert, ki jo primerjajo s trilogijo Milenium, romani Nabokova in Rotha ter celo z nekdaj zelo priljubljeno nadaljevanko Davida Lyncha Twin Peaks, je v angleškem prevodu pri založbi Penguin izšla maja 2014. Dicker priznava, da je v rodni Ženevi postal tako znan, da se na javnih mestih ne more več prosto pogovarjati po telefonu, na kar se je še najtežje navadilo njegovo dekle. Od septembra 2012 je njegovo življenje »nori vrtinec«, pravi. »Vse je obrnjeno na glavo, ker v resničnem življenju človek doživlja uspeh popolnoma drugače. Ko roman mojega junaka postane uspešnica, gre na počitnice. Jaz nisem bil na počitnicah že dve leti, ker imam polne roke s promocijo knjige

Recenzija Bukla

Švicarski pisatelj Jöel Dicker (1985) je zaslovel leta 2013 s svojim obsež nim prvencem Resnica o aferi Harry Quebert, ki ga je napisal pri samo 27-ih letih. V njem je osrednji lik mladi pisatelj Marcus Goldman, ki raziskuje tri desetletja staro nepojasnjeno izginotje petnajstletnice, za katero se govori, da je bila ljubimka njegovega literarnega mentorja, sicer slavnega pisatelja. Tudi v tej knjigi je glavni junak Marcus Goldman, ki išče navdih za svoj novi roman. Zato si na Floridi kupi hišo v mirnem okolišu, kjer ga obkrožajo upokojenci, kar se mu zdi okolje kot nalašč za pisanje novega besedila. Njegovo pisanje napreduje počasi in zdi se, da se vrti v nekakšnem krogu, potem pa ga nekega dne po naključju obišče pes. Sprva se zdi, da gre za kakega izgub ljenega cucka, čeprav se taki ne potepajo tod okoli, a pes ga odpelje do svojega doma. Tam se izkaže, da je njegova lastnica nihče drug kot Marcusovo nekdanje dekle Alexandra, s katero sta se pred leti dramatično razšla. Na tej točki pa v roman vstopi virtuozno Dickerjevo poigravanje z različnimi časovnimi perspektivami, s katerih nam avtor pripoveduje romaneskno zgodbo. Marcus se ob pogos tih srečanjih z Alexandro (pes pač ne neha prihajati k njemu, tako da ga mora spet in spet voditi nazaj), ki zdaj živi z znanim športnikom, namreč spominja svoje preteklosti. Mladost je brezskrbno preživljal s svojima bratrancema Hillelom in Woodyjem, ki sta spadala v drugo vejo Goldmanov, med bogate in karizmatične Baltimorske iz naslova romana, s katerima je tvoril tudi t. i. »Goldmanovo tolpo«, vse dokler ni prišlo do tragedije, ki je zaznamovala njihovo živ ljenje. Vsaka družina ima svoje (temne) skrivnosti.

Samo Rugelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...