Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Knjiga o bambusu

Vladislav Bajac
Knjiga o bambusu
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Vale-Novak
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-259-024-6

Tehnične lastnosti
mehka vezava
340 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
srbsko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Knjiga o bambusu je bila ljubezen na prvo prebrano stran. Padla sem vanjo, v to prelepo knjigo o visoki travi, med katero se je v samoti in tišini trideset let predano gibal Obuto Nisan in o vrstah ter lastnostih bambusa pisal strani za veliko Knjigo. Univerzalno knjigo, ki hrani najpomembnejša znanja, vedenja in izkušnje od nekdaj za človekov vekomaj. »Če bi vsak človek imel samo en moder ali koristen stavek, zapisan v svoji zapuščini, kakšno Knjigo bi imeli danes!« vzklikne pripovedovalec, menih iz zenovskega samostana, ko nekega jutra najde star zapis o znameniti svileni poti in ljudeh, ki so jo utirali stoletja. In tako sem prepisovala in podčrtovala pomembne stavke iz Knjige o bambusu ter na koncu ugotovila, da sem podčrtala skoraj celo knjigo. Iz nje sem pila, se učila, spoznavala, razumevala … Kot bi bila na sešinu, »času intenzivne meditacije in izvajanja koana, zazena in vsega tistega, kar počnejo v zenovskem samostanu«, kakor v drugem delu knjige s pomočjo japonologinje in sinologa pojasnjuje številne pojme zena avtor Vladislav Bajac, nagrajevani slavni srbski pesnik (za svoje haikuje je kar dvakrat prejel nagrado na Japonskem!) in pisatelj, praktikant zazena in med drugim prijatelj Leonarda Cohena, čigar Knjigo milosti smo pravkar dobili v imenitnem prevodu Jureta Potokarja.
»Vsa učenja so učenja o Prisotnosti,« me uči Knjiga o bambusu z vsake strani. Ker govori o resnici, ki jo sprejme naša usoda. O času. O oblasti, moči in denarju. O smislu življenja in najdevanju sebe. O plemenitosti, modrosti in miru. O vrlinah, veščinah in služenju. O ljubezni. Samo zato, ker sem v Knjigi o bambusu prebrala, »da ni tistih, ki dajejo, in tistih, ki sprejemajo, niti ni velikih in majhnih«, samo zato se ne bom zahvalila pisatelju za mojstrovino duha in samo zato ne bom rekla hvala založbi, da je slišala njen glas. Ki je zdaj tudi moj.

Manca Košir

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...