Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Koala
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-241-980-6
Naslov izvirnika Koala
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
190 g
158 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
švicarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kratki roman Koala obravnava iskanje odgovorov na mučno vprašanje o vzrokih samomora pripovedovalčevega (pol)brata. Njuni odtujeni življenjski zgodbi sta se srečali šele v trenutku samovoljne smrti enega izmed njiju, kar preživelemu nalaga neznosna bremena. Potovanje v miselne svetove na meji med življenjem in hoteno smrtjo nas seveda postavi pred mnoge neprijetne teme, ki jih praviloma najraje odrivamo od sebe, kolikor le moremo. Bralca pa odpelje po številnih težavnih poteh mladosti in odraščanja, naposled celo na drugi konec sveta in v stoletja oddaljeno preteklost, v kolonialno Avstralijo konec 18. stoletja in k pregledu naravne zgodovine vrste Phascolarctos cinereus, tistega ljubkega medvedka vrečarja, ki ga je v deželi Tam Spodaj storilnostna ihta raziskovalnih pionirjev skoraj iztrebila; kakor je bržkone ugonobila tudi prenekaterega nesrečneža v človeški družbi, katere pričakovanj ni več zmogel zadovoljevati.

V tem romanu se torej križata boleča intimna zgodba posameznika in prirodopisna pripoved o – za srednjeevropske pojme – eksotični živalski vrsti; njeno ime nastopi kot presečišče usod posameznikov, družb, zgodovinskih viharjev. Po jezikovni plati se roman močno naslanja na kompleksno kleistovsko strukturiranost pripovedne proze, ki je sama po sebi tudi neke vrste okvir, vodilni motiv in izhodišče pripovedovalčeve zgodbe.

Recenzija Bukla

Švicarski dramatik in pisatelj Bärfuss (1971) je sicer znan predvsem po družbenokritičnih dramskih delih, piše pa tudi prozna besedila z aktualno domačo in svetovno tematiko. Med slednje spada kratki roman Koala, ki je ob izidu leta 2014 prejel švicarsko književno nagrado. Delo se začne z nenadnim samomorom pripovedovalčevega polbrata, ki protagonista prisili v mučno iskanje vzroka za to radikalno dejanje. Čeprav si brata nista bila blizu, pripovedovalec, ki je do zdaj vodil urejeno in skrbno načrtovano življenje (izobrazba, nato služba, potem družina), pade v skoraj obsesivno raziskovanje bratovega načina življenja, ki ga je vse do samomora v bistvu zaničeval. Bralec sledi temu brskanju po spominih otroštva in znotraj tega okvira, skupaj s pripovedovalcem v iskanju res nice in samega smisla življenja, odtava v oddaljeno preteklost, v kolonialno Avstralijo konec 18. stoletja, kjer lahko potegne vzporednice med usodo koal in položajem posameznika v družbi.

Vanja Jazbec; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...