Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Koliko si moja?

Andrej E. Skubic
Koliko si moja?
29,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-242-366-7
Leto izdaje izvirnika 2011
Spremna beseda Petra Vidali
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
510 g
336 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Čeprav so v proznem opusu Andreja E. Skubica (Grenki med, Fužinski bluz, Norišnica, Popkorn, Lahko, Koliko si moja?) vedno v ospredju eksistence malih, privatnih obsesij, niso te nikoli solipsistično umaknjene iz okolja. Ob široki razpostavitvi intersubjektivnih razmerij so iz dela v delo bolj vidne in bolj definirane »zunanje« socialne silnice, ki so praviloma nasilne in vsakič glomaznejših razsežnosti - državnih, globalnih. Nekaj časa se je zdelo, da podoba sveta in posameznika v njem v Skubičevih delih ne zbujata upanja, ker je posameznik proti institucionalnemu nasilju vseh vrst povsem nemočen. V nekaterih Skubičevih delih (in Koliko si moja? najbrž sodi med slednja) pa se zdi poanta še bolj radikalna: za posameznika ni veliko upanja, ampak za to ne moremo kriviti ničesar zunanjega.

 

Koliko si moja? se zdi na prvo branje spet ena "manjša", intimna Skubičeva romaneskna zgodba. Koliko si moja? je zgodba o ljubezni in zgodba o lastnini. Je zgodba o posamezniku, ki se mora soočiti z izgubljanjem tistega in tistih, za kar in za katere je mislil, da (jih) ima. Tako kot v scenariju, ki ga protagonist piše, se tudi v romanu izriše »absurdna tragična zgodba, kjer tip sredi zapletenih, zgodovinsko zahtevnih okoliščin pravzaprav najebe po naključju«. Ker mu tega nihče noče priznati, bo o časti in dobrem imenu na koncu odločalo sodišče. Obupna stava. Ampak lahko navijamo.

Recenzija Bukla

Prevajalec in pisatelj je bralcem poznan tako po svojih odličnih prevodih kot tudi po romanih Grenki med, Fužinski bluz, Norišnica, Popkorn in Lahko. Roman Koliko si moja? je prvoosebna pripoved Toma Veisa, ki se na vrat na nos in – vsaj tako se mu zdi – z dobrim razlogom iz Ljubljane preseli nazaj domov v Savinjsko dolino. Njegova ženska, Anja, je namreč medtem, ko je bil na službenem potovanju, zanosila s svojim biv­šim fantom. Tom doma poskuša zaživeti na novo, a se kaj hitro znajde v sosedskem sporu zaradi kosa zemlje na drugi strani potoka in spoprijeti se mora z zapletenimi vaškimi razmerji, v katerih igra vsak vaščan svojo (zdi se, da predvsem s preteklostjo pogojeno) vlogo. Sčasoma se spremeni tudi njegov odnos do Anje in položaja, v katerem se nahaja: res je jezen in razočaran, a jo kljub temu povabi, da pride živet k njemu. Potem pa je tu še njegova mama, ki, odkar je v domu za starejše občane, z njim ne spregovori več. Zgodba o ljubezni in lastnini, ujetosti posameznika v različne bolj ali manj obvladljive odnose in o tem, kako gre življenje vedno svojo (pravo?) pot.

Majda Peklaj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...