Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kominform v Zabrinju; Divji golob

Alojz Rebula
Kominform v Zabrinju; Divji golob
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Goriška Mohorjeva družba, Mladika Trst
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-278-150-7
Leto izdaje izvirnika 2014
Spremna beseda Edvard Kovač
Urejanje Andrej Arko, Špela Zupan

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 13,5 cm
740 g
487 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dva romana v eni knjigi se v zgodovinski situaciji prvega desetletja povojnega slovenstva krajevno razpirajo med zaledjem predela, ki se usredišči v vaško predmejno mestece Opčine v Italiji, vse do prestolnice Ljubljane z najvišjimi kulturnimi ustanovami slovenstva, ki je bila obljubljena dežela duha za v narodnjaštvu preizkušane Primorce.

V prvem romanu Kominform v Zabrinju (2014) slovenski bralec končno dojema vse ideološko zakulisje bivanjskih stisk Primorcev, ki jih je fašizem idejno in fizično namenil izkoreninjenju iz evropske družine narodov. Drugi roman Divji golob (1973), ki sledi usodi tržaškega bogoslovca, ki študira v komunistični Brljani (Ljubljani) in se vrne pastirovat v zaledje Trontlja (Trsta) danes bralec z užitkom in povsem drugače bere z izkušnjo padca berlinskega zidu in združene Evrope, ko je izginila fizična ovira ob Fazaniji (Sežani).

Izhodišče romana Kominform v Zabrinju je tema, ki na Slovenskem literarno še ni bila obdelana: Resolucija Informbiroja, s katero je 1948 v Bukarešti evropski komunistični vrh na Stalinovo pobudo obsodil jugoslovansko partijsko vodstvo s Titom na čelu. Resolucija ni nikjer tako razburila in razdelila duhov, kakor na Svobodnem tržaškem ozemlju (STO). Ob odprtem vprašanju usode Trsta sta ozemlje, razdeljeno v dve coni , upravljali angloameriška vojaška uprava (Cona A), Cono B s Koprom in delom Istre pa jugoslovanska vojaška uprava. V Coni A se je reakcija na Resolucijo razmahnila za in proti zaradi dvonacionalne slovensko-italijanske sestave levice. Levica je s slovenskim delavstvom vred šla za znanim revolucionarjem z imenom Vittorio Vidali, zagovornikom resolucije, manjšina, praktično v celoti slovenska, pa za Brankom Babičem. Dokument iz Bukarešte je razklal levico od partije navzdol do sindikatov in kulturnih društev. V to razburkano ozračje je postavljeno dejanje romana in njegovih nosilcev v zamejstvu in v prestolnici Slovenije.

Recenzija Bukla

Lani je svojo stoletnico praznoval Boris Pahor, letos pa svojo devetdesetletnico praznuje Alojz Rebula, še en izjemen primorski pisatelj, pesnik in esejist. Častitljiva obletnica je bila povod za ponovno izdajo njegovih starejših, pa tudi novih romanesknih del. Celjska Mohorjeva družba je tako v eni knjigi izdala dva Rebulova romana. Divji golob iz leta 1972 (takrat je v zbirki Večernice pri Mohorjevi založbi izšel v 66.000 izvodih) sledi usodi tržaškega bogoslovca, ki študira v komunistični Brljani (kot je avtor poimenoval Ljubljano) in se potem vrne pastirovat v zaledje Trontlja (tako je poimenoval Trst), branje romana pa je izzivalno ravno zaradi njegove polpretekle zgodovinske konotacije, saj je nastajal v povsem drugačnem političnem okolju. Knjiga pa se dejansko začne z novim, krajšim romanom Kominform v Zabrinju (2014). Ta nas popelje v zakulisje bivanjskih stisk narodno zavednih primorskih Slovencev, ki jim je fašizem namenil popolno uničenje, potem pa jim je prihodnost v obliki komunizma in dogajanja ob resoluciji Informbiroja, s katero se začne roman, ponudila nov izziv. Rebula – klasik slovenske družbeno angažirane in buditeljske literature!

Samo Rugelj, Bukla 103

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...